Траян Бъсеску. Снимка: архив, Reuters

Румънският президент Траян Бъсеску заяви, че страната запазва целта си да се присъедини към еврозоната през 2015 г., съобщи Аджерпрес.

Бъсеску посочи, че последните предложения на Европейската комисия за процеса на банково наблюдение на европейско ниво и над еврозоната "трябва много сериозно да ни поставят нащрек".

Още по темата

"Така, както в подходящия момент успяхме да бъдем част от Фискалния пакт, както Румъния, така и останалите страни, които не са членки на еврозоната, трябва да намерят своята формула да участват в този процес на интегриране на банковата система", заяви румънският държавен глава.

Той обясни, че е много важно изпълнението на критериите за присъединяване към еврозоната да бъде превърнато в приоритет, защото "дори да успеем да бъдем част от процеса на интеграция на банковата система, няма да издържим до безкрайност в една преходна позиция".

Бъсеску обясни, че Румъния има необходимите предпоставки за този процес и че не се променя вече определената цел за присъединяване към еврозоната през 2015 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase