Албанците от Прешево, Буяновац и Медведжа искат да станат част от Косово. Снимка: архив, Reuters

Албанците от Южна Сърбия, наричана още Прешевската долина, искат на отбелязването на 100-годишнината от обявяването на независимостта на Албания техният въпрос да бъде окончателно решен и „трите албански общини, останали в Сърбия /Прешево, Буяновац и Медведжа/, да се присъединят към Косово“.

Албанците от Южна Сърбия искат да реализират тази своя цел, като техни представители бъдат включени в косовската делегация за предстоящите през есента разговори между Косово и Сърбия, пише вестник „Коха диторе“, цитиран от македонската телевизия Сител.

Кметът на Буяновац Йонуз Муслиу оцени, че участието на представители от района ще бъде от помощ за косовската делегация.

„Представителите на народа от тази област трябва да бъдат част от разговорите и ние желаем да бъдем част от косовската делегация. Естествено, ние ще бъдем силна страна при разрешаването на политическия проблем в Прешево, Буяновац и Медведжа“, зяви Муслиу за „Коха диторе“.

Според него тази година, когато се отбелязва 100-годишнината от обявяването на независимостта на Албания, въпросът на албанците от Прешевската долина трябва да бъде решен и трите общини с преоблавадащо албанско население трябва да се обединят с Косово.

В периода 1999-2001 г. съществуваше паравоенното формирование на етническите албанци в общините Прешево, Буяновац и Медведжа, наречено Армия за освобождение на Прешево, Медведжа и Буяновац. Тя се бореше за отцепване на тези три общини от Сърбия и присъединяването им към Косово.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase