Снимка: БГНЕС

Картина на Густав Климт беше първата върната от Франция на законните наследници на собственичката й, ограбена от нацистите през 1938 г., заради наскоро приет в страната закон, предаде Франс прес, позовавайки на министерството на културата.

Творбата "Розови храсти под дърветата" влиза в националните колекции през 80-те години на миналия век след създаването на музея "Орсе", след като е придобита на пазара на изкуство.
 
В резултат на задълбочени проучвания е установено, че картината е принадлежала на австрийката Елеоноре Щастни, която я е продала на принудителен търг във Виена през 1938 г. по време на аншлуса (анексирането на Австрия от нацистка Германия), преди да бъде депортирана и убита.
 
През февруари френският парламент единодушно прие закон, благодарение на който е осъществено връщането на картината. Наредбата разрешава реституирането на петнадесет произведения от обществени колекции на наследниците на еврейски семейства, ограбени от нацистите.
 
За 13 от 15-те произведения законните собственици са определени от Комисията за обезщетяване на жертвите на разграбване (CIVS), създадена през 1999 г., макар Франция отдавна да е обвинявана, че изостава в това отношение от някои от европейските си съседи.
 
Според данни на министерството на културата по време на войната между 1939 г. и 1945 г. във Франция са иззети около 100 000 произведения на изкуството. Около 60 000 предмета са намерени в Германия и са изпратени обратно във Франция, като от тях 45 000 са върнати на собствениците им.
 
Около 2200 са подбрани и поверени на грижите на национални музеи, а останалите (около 13 000 предмета) са продадени в началото на 50-те години на миналия век. 
 
По този начин много разграбени произведения се връщат на пазара на изкуството.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase