Снимка: Istock

Технологиите ни дават всякакви възможности за връзка. Един от най-предпочитаните начини за комуникация е Wi-Fi мрежата, особено в чужбина и особено ако е безплатна. Много хора предпочитат да ползват Wi-Fi винаги, когато е възможно като опция, за да не изразходват интернет данните в тарифните планове към мобилните оператори. Много търговски и публични обекти, както и общински райони в градската среда предлагат публичен достъп до интернет чрез Wi-Fi (мрежа със свободен достъп, без парола). От една страна това е чудесно, защото е удобно, но от друга би могло да е опасно от гледна точка на сигурността на преноса на данни и информация.

За да сте сигурни, че информацията, която споделяте през мобилното си устройство е напълно подсигурена, не ползвайте публична Wi-Fi мрежа в следните случаи:

Когато се свързвате автоматично

Ако в момента сте свързани към безжична мрежа с публичен достъп е препоръчително да настроите устройството си и всички използвани приложения да не се свързват автоматично с интернет. Съществува риск от изтичане на информация, която не бихте искали да споделяте със зложелатели.

Не споделяйте паролата си автоматично

Потребителите на Wi-Fi мрежи не трябва да споделят автоматично паролата си при влизане в даден сайт, който я изисква. Също така не се препоръчва използването на запаметяването на паролата и автоматичното ѝ попълване при влизане, защото това излага информацията ви на голям риск. Публичните незащитени безжични мрежи са по-лесно достъпни за зложелатели.

Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase