Снимка: Reuters

Какъв е цветът на очите ви? А знаете ли, че има фактори, които могат да окажат промяна върху него? Повече вижте в следващите редове.

Настроението може да повлияе на цвета на очите

Емоциите, които изпитваме, оказва се, могат да окажат влияние върху цвета на нашите очи. Без значение дали това е силен гняв или прилив на щастие, честотата на сърдечния ритъм се променя, дишането ни се ускорява, може да стане и по-трудно, но и да се промени цветът на ирисите. Той може да стане по-ярък, понякога по-тъмен или по-светъл. По-наситен става ирисът, когато човек е щастлив.

Очите могат да се променят с възрастта

Ако едно бебе се роди със сивкави очи, на по-късен етап може да останете изненадани от цвета на очите му. Тайната на сините очи, наричана още „ефект на небето“, е в малкото наличие на меланин в ирисите, което разпръсква светлината и разкрива още по-ярък, син цвят. Цветът на очите на много бебета на възраст между 3 и 18 месеца, може да се промени и да стане по-тъмен, ако количеството на меланоцитите в техните ириси стане по-голямо.

Също така, хората, които са от планински райони, често се раждат синеоки, а впоследствие цветът на очите им се променя към лешников. В някои случаи, цветът на очите на децата може да не бъде установен до 12-годишна възраст, но най-вече зависи от цвета на очите на родителите.
Според последни проучвания има 16 гена, които влияят върху цвета на очите.

Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase