Снимка: istock

Египетските пирамиди са мистерия и до днес. Архитектурното постижение, което египтяните са постигнали чрез тези мегаструктури удивлява учени и туристи от цял свят. Египтолозите правят нови и нови открития всяка година. Комплексът от пирамиди в Гиза привлича посетители от всяко кътче на Земята. Това е един от най-посещаваните туристически обекти в света.

Пирамидите не разкриват така лесно тайните си. Въпреки че се изследват непрекъснато от учени, историци и археолози, те все още изненадват с факти, разкриващи повече за тогавашните фараони и култура на египетското общество.

От рубриката на Az-jenata.bg "Знаете ли, че…?" ще ви разкажем някои изненадващи факти за египетските пирамиди.

Пирамидите не са еднакви и не всички са заострени

Въпреки че на пръв поглед изглеждат идентични, пирамидите съвсем не са еднакви. Като всички сгради, те имат отделни различни фази на изграждане. Най-ранните пирамиди нямат заострен връх, а са били плоски.

Пирамидата на Джосер, построена от архитекта Имхотеп между 2630 и 2611 г. пр. н. е., е смятана за един от най-старите паметници в света, построени по зидарски метод. Тя също има плосък таван.

Повечето от пирамидите са изградени на западния бряг на река Нил

Древната египетска култура е изпълнена със символизъм и суеверия, които ръководят взимането на решения, включително и архитектурни. Така че дори изборът на място на построяване на пирамидите се ръководел от легендите и египетската митология.

Повечето от пирамидите са построени по западните брегове на Нил и по още една причина. Пирамидите са последна спирка на фараоните. Те не живели в тях приживе, а след смъртта. Оттам душите им започват пътя си към задгробния живот. За египтяните отвъдният свят и мястото, където слънцето залязва, са тясно свързани като символика. Ето защо и пирамидите са построени именно на западните брегове на реката, където слънцето залязва.

Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase