Снимка: Reuters

Австралийци са създали ново приложение за смартфони, което ще помага на любителите на чашката да потискат желанието си да пият, пише в. "Хералд сън".

Апликацията диагностицира алкохолните навици на собственика на смартфона и отчита дали те са здравословни, рискови или опасни.

В зависимост от отчетеното, приложението предлага различни предизвикателства, които потребителят може да изпълни, вместо да посяга към чашката - например да посети караоке бар в трезво състояние, да излезе на "безалкохолна среща" или да предложи услугите си като шофьор на приятел, който планира да купонясва.

"Новата апликация ще помогне на хората по-лесно и бързо да се справят с поривите си за пиене - само с едно докосване на смартфона. Хората не само в Австралия, но и по цял свят имат нужда от помощ, за да променят алкохолните си навици", казва Крис Рейн, учредител на инициативата Hello Sunday Morning, чиято цел е да окуражи австралийците да пият по-малко.

Приложението също така дава възможност на потребителите да проверят колко други хора в близката кръчма или клуб са решили да кажат "не" на алкохола и да изпълняват същите предизвикателства като тях.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase