Грета Тауберт, снимка: Facebook

В продължение на една година германката Грета Тауберт се беше отказала от потребителското общество, разказва Яник Паске от Франс прес. Пиене, хранене, облекло без разхищаване на средства - 30-годишната жена искаше да провери какво би се случило, ако кризата унищожи нашата икономическа система, основана на все по-голямо потребление.

Кое е първото нещо, което Грета Тауберт си е позволила в края на 12-те месеца въздържание? "Чорапогащи!", казва тя спонтанно, седнала пред чаша капучино в кафене в Лайпциг. "И хигиенни продукти", допълва веднага тя, отмятайки кичур пищна руса коса.

Край на мъчителното домашно производство на дезодоранти, кремове за лице и други мазила със 100 процента естествени съставки. "Правех си дори домашен шампоан", разказва тя. "Но бях започнала да приличам на неандерталец. Близките ми казаха: "Това отива твърде далеч"!", смее се тя.

В продължение на цяла година Грета Тауберт, която работи като независим журналист, е носила поли и панталони от борсите за обмен на дрехи, копала е земята, за да отглежда зеле и картофи в една колективно обработвана градина и се е придвижвала на автостоп на разстояние над 1700 км, за да прекара ваканцията си в убежище на бездомници в Барселона.

Младата жена превърна това екстремно преживяване в книга със заглавие "Апокалипсис сега!", в което разказва за живота си далеч от промоциите в "H&M", рафтовете на супермаркетите "Алди" и разточителството на обществото на свръхпотреблението.

Екологично-минималистичната й авантюра започнала в една неделя следобед, докато била у баба си и съзерцавала масата за хранене, отрупана с картофен пай, чийзкейк, сладкиш със сметана, сухи бисквити с ванилия, предястия от шунка и сирене, шварц кафе, захар. "И когато казах "искам мляко", баба сложи на масата мляко с какао, с банан, с ванилия и с ягоди", спомня си Грета.

"Нашата икономическа система е основана на перспективата за безкраен икономически растеж, но екологичният ни свят е ограничен", пише тя. "Мантрата за "все повече и повече" няма да ни доведе до нищо добро."

През 2012 г. в Германия над 7 милиона тона хранителни продукти са отишли в кофите за боклук - това е средно по 81,6 кг на човек.

Грета Тауберт смята, че кризата в Европа е довела до осъзнаване на ограниченията на сегашния икономически модел. "Вярвам, че хората разбраха, че нищо не се е оправило със спасителните планове и с Европейския механизъм за стабилност", подчертава тя. "Нищо не е постигнато, освен че продължаваме да живеем, както досега, макар че системата няма солидна основа."

Впрочем, някои изследователи също бият тревога. "Безкрайното преследване на все по-голям просперитет е лудост", казват британските икономисти Робърт и Едуард Скиделски в книгата си "Колко е достатъчно?". "Когато казваме, че целта ни в живота е да печелим повече пари, все едно казваме, че целта ни е да се тъпчем, т.е. да ставаме все по-дебели", смятат те.

Инициативите, основани на икономиката на споделянето, стават все по-чести в Германия и в други страни. Има сайтове в интернет за обмен на хранителни продукти - "магазини", в които не се плаща. В Берлин има "дърво от книги", където можете да оставите книгите, които вече не са ви интересни, и да си вземете за четене нови.

В Южна Европа, където след началото на кризата в чекмеджетата на касовите апарати се завъдиха мишки, също има подобни общности. В Гърция обезсърчени от безработица младежи опитват да намерят нов начин за преживяване: "Разбираш ли от градинарство? Предлагам ти в замяна курс по английски."

По време на своето приключение Грета Тауберт среща неохипита и интелектуалци да правят същото като нея. Тя се е докоснала до един начин на живот, който в някои отношения е твърде алтернативен. Така например тя е използвала тоалетни с компост, за да избегне разхищаването на питейна вода.

"Сега се опитвам да интегрирам в обичайния си живот това, което научих през тази година, но съм доволна, че няма повече да живея така радикално", казва Грета.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase