Снимка: Reuters

Mомче на 16 години пропътува успешно разстоянието между Калифорния и Хаваите...в отделението за колесниците на самолета.

Общо 96 души между 1947 и 2012 г. са направили опит да пътуват със самолет по този начин, но едва 23 са оцелели. Останалите са починали от неблагоприятните атмосферни условия или пък при спускането на колесника за кацане.

Питър Хакет от Института по медицина в Колорадо разказва за BBC за това какво всъщност е изживяло момчето по време на полета. Според него то е изгубило съзнание заради малкото кислород, достигнал до мозъка. Височината, до която достига полетът от Калифорния до Хаваите, е 11 500 м.

Друго неудобство е минусовата температура. По време на полета тя е достигнала -62 градуса по Целзий. Тогава сърцето не може да изпомпва достатъчно кръв, а тази, която все пак успее да изпомпва, отива в мозъка.

В такава ситуация тялото изпада в специфично състояние, подобно на съня, в което тялото се нуждае от по-малко кислород.

Вероятна реакция на тялото е кесонната болест, свързана със спада на атмосферното налягане. В такава ситуация младите хора и тези, които са във форма, имат по-висок шанс да оцелеят.

През 2000 г. мъж оцелява по сходен начин, но полетът му е продължил цели 7 часа и е бил от Френска Полинезия до Лос Анджелис. Миналата година пък момче е преживяло кратък полет в Нигерия.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase