Снимка: Reuters

Чудили ли сте се защо храната в самолетите не е вкусна? Е, проблемът не е готвача й, нито в продуктите, съобщава британският Дейли мейл.

Ново изследване, посветено на темата, показва, че вкусовите рецептори възприемат храната по различен начин на голяма височина.

„На височина от 10 км първото нещо, което се променя, е усещането за вкус“, твърди директорът на кулинарния отдел на авиокомпанията Луфтханза.

Оказва се, че продуктите, вложени в храната, не са проблемните. Няма значение какво се яде – риба, месо или паста.

Проучването е направено от немски изследователска организация, която изследвала вкусовите качества на храната, когато те се консумират в открито море или пък на самолет. То установило, че сухият въздух на борда, както и налягането, карат вкусовите рецептори да изтръпнат. Това е състояние, което е подобно на болестното. Усещането за сладко и солено намалява с 30%.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase