Снимка: Булфото

Предлагането на пари в брой кара дори и добрите хора несъзнателно да загърбват морала, установи американско проучване, цитирано от агенция ЮПИ.

Екипът на Кристин Смит Кроу от университета в Юта и на Мариам Кучаки от Харвардския университет провел тестове с 324 студенти. Изследователите разиграли четири отделни "игри", като участниците били разделени в две групи. На едните им били обещани пари в брой, на другите - не, пише БТА.

В една от игрите на участниците им били предлагани повече пари, ако излъжат, вместо да кажат истината. На втората група не обещали финансова облага за лъжата. От опитите станало ясно, че хората, които биха могли да спечелят пари чрез неетично поведение, е по-вероятно да го проявят, отколкото тези, на които не им се предлагат суми в брой.

"Нас ни интересуваше защо понякога и добрите граждани постъпват осъдително, коментира Кристин Смит Кроу. Определено установихме, че любовта към парите действа разложително и дори и краткият досег с тях кара хората да забравят за морала."

Екипът констатирал, че когато ставало дума за взимане на бизнес решение, групата на която били предложени пари, тотално загърбвала всякакви морални принципи.

"Те изцяло се абстрахираха от всичко останало и се съсредоточиха единствено върху личните си интереси. Интересуваше ги само печалбата, без да се съобразяват как тя ще се отрази на останалите в групата".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase