Снимка: Reuters

Ваксина ще кара хората масово да се отказват от тютюнопушенето. Новият метод за приключване с вредния навик е създаден от американски учени в медицинския колеж „Вейл Корнел“, съобщи Би Би Си.

Експертите твърдят, че благодарение на откритието, хората вече няма да могат да получават удоволствие от цигарите.

Причината се криела във факта, че в тялото ще се образуват антитела, които ще пречат на никотина да проникне в мозъка.

Ваксината вече е изпробвана върху животни и показва, че тя намалява концентрацията на съединението с 85%, предаде БТА.

Въпреки, че резултатите все още не са проверени върху доброволци, ръководителят на научната група проф. Роналд Кристал, е уверен в успеха.

Учени и преди са разработвали ваксини срещу тютюнопушенето. Те са се опитвали да приучат тялото да произвежда антитела, които се свързват с никотина. До неотдавна обаче специалистите така и не успяваха да ги получат в нужния им обем.

Сътрудници на медицинския колеж "Вейл Корнел" са решили този проблем с помощта на генната терапия. Генно модифициран вирус, съдържащ в себе си "инструкции" за производство на антитела, е заразявал черния дроб. В резултат органът се е превърнал в център за създаване на антитела.

Все още не е ясно доколко безопасно и ефикасно е това при хората. Все пак е добре да се има предвид, че освен физическа, пушачите имат и силна психологическа зависимост от цигарите, е мнението на други експери.

Ако ефикасността на ваксината бъде доказана, ще възникне още един въпрос - дали е етично тя да бъде използвана и при деца.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase