Германски учени установиха, че ако вашият показалец е много по-къс от безименния ви пръст, има по-голям риск да станете алкохолик, пише в. "Ню Йорк пост".

Проф. Йоханес Корнхубер от Нюрнбергския университет сравнил дланите на 131 пациенти, лекуващи се от алкохолизъм, с тези на 185 здрави доброволци.

"Установихме, че съотношението между дължината на показалеца и безименния пръст беше в полза на безименния при алкохолозависимите, в сравнение с контролната група", заяви ученият. Същото важало и за жените с алкохолен проблем.

"Удивително е как простото изучаване на човешката длан може да идентифицира с голяма точност рисковите фактори от алкохолна зависимост", констатира проф. Корнхубер.

Дължината на пръстите и съотношението между тях се определят от нивата на пренаталния тестостерон, на които
зародишът е изложен в утробата на майката. Когато тези равнища са високи (обикновено те се появяват между 9-ата и 18-ата седмица от бременността), те се изразяват в по-къси и дебели показалци в сравнение с безименните пръсти.

Обикновено мъжете имат значително по-дълги безименни пръсти, докато при жените те са почти изравнени. При различните раси тази пропорция също варира. Но тъй като човешкият мозък също се формира под въздействието на хормоните в утробата, учените започнаха с по-голямо внимание да изучават дланите на хората, за да предвидят как ще се развие и нервната им система.

Вече на лекарите им е нужно само ксерокопие на Вашата длан, за да ви кажат какво ще стане с вашето здраве. Учените установиха, че жените с почти изравнени показалци и безименни са по-плодовити, но са изложени на по-голям риск от заболяване от рак на гърдата.

На дланта са изписани и бъдещи разстройства при храненето – анорексичките и булимичките са с много по-къси показалци от останалите. Тези показатели са характерни и за дамите с хомосексуални наклонности. При мъжете е обратното – извисяващият се безименен пръст говори за висока мъжественост и плодовитост.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase