Приемането на умерени количества алкохол в ранна възраст може да се окаже добра превантивна мярка срещу по-късна зависимост от алкохола. До този извод са стигнали учени от Масачузетския университет в Бостън, предаде DW.

Младежи и подрастващи, чиито родители позволяват заедно с храната да приемат и умерени количества алкохол, са по-малко застрашени от алкохолизъм, когато пораснат.

И обратното - деца от семейства, в които е наложена строга забрана за употреба на алкохолни напитки, са изложени на по-голям риск като възрастни да развият зависимост от алкохола. Това са установили учени от Масачузетския университет под ръководството на проф. Лий Струнин.

Забраненият плод е най-вкусен

Учените са провели експеримент със 160 души в Италия, които са участвали в поредица от интервюта. Крайният резултат от тях потвърждава заключенията от предишни проучвания, в които се казва, че умереното приемане на алкохол, което да е съобразено с възрастта, има възпиращо действие и допринася за това в напреднала възраст да не се изпада в алкохолна зависимост.

Известно е, че италианците са далеч по-либерални от американците по отношение на употребата на алкохол в семейството. Затова авторите на изследването заключават: "Младежите в Италия се приучават още от ранна възраст на по-отговорно отношение към алкохола, отколкото техните американски връстници".

И при секса въздържанието е контрапродуктивно

Толерантност вместо злоупотреба - може и така да формулираме резултата от американското изследване. На практика то потвърждава една стара мъдрост, която обаче често бива пренебрегвана - че забраненото привлича, и че прекалено строгите правила за поведение могат да постигнат точно обратния ефект.

Преди години друго американско изследване стигна до сходни изводи по друг голям проблем - за секса и морала при младите хора. Тогава учени доказаха, че при младежите, възпитавани в сексуално въздържание, рискът от забременяване в тийнейджърска възраст е по-висок, отколкото при техните връстници, расли в по-либерална среда.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase