Снимка: БГНЕС

„Радвам се, че това рестартиране на отношенията, което преди много години ние положихме заедно с вас, което имаше реални силни измерения в редица сфери, има своята приемственост и в настоящето българско правителство.“

Това каза президентът Георги Първанов в началото на срещата си с руския премиер Владимир Путин.

Държавният глава припомни срещата си с Путин в Загреб през 2007 г., когато заедно обявиха идеята за проекта „Южен поток“, и изрази удовлетворение, от подписаното днес споразумение.

„След около година колебания и търсения на нови параметри, се радвам, че има възможност за активизиране на работата по основните енергийни проекти“, допълни Първанов.

Още по темата

Владимир Путин изтъкна, че с премиера Бойко Борисов са водили много обстойни и съдържателни преговори, които са завършили с подписването на важни документи, даващи начало на работата по българското участие в „Южен поток“.

Той допълни, че са обсъдени и редица други направления на двустранното сътрудничество като ядрена енергетика, машиностроене, военонотехническо сътрудничество и транспорт.

„Като цяло ние сме доволни от темпа на развитие на отношенията ни, през миналата година стокообменът имаше спад, но сега той се възстановява с достатъчно бързи темпове. Задачата е тази тенденция да се запази“, каза още Путин.

След като по-рано днес руският премиер си тръгна от Дондуков 1 с подарък кученце, сега президентът Първанов му подари златен киликс (чаша за вино – бел. ред.) от могилата Голяма Косматка.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase