Снимка: Getty Images/Guliver Photos

"Газпром" и Българският енергиен холдинг (БЕХ) подписаха споразумение за предпроектното проучване на българския участък на газопровода"Южен поток", съобщиха от руския газов гигант.

"Между "Газпром" и БЕХ вече няма никакви противоречия. Няма пречки за бързо създаване на съвместно предприятие, което да отговаря за проектирането, изграждането и експлоатацията на българската отсечка от газопровода."

Това се посочва в съобщение, публикувано на сайта на руската компания.

Още по темата

Подписаният документ определя механизмите и срока за сътрудничество между двете дружества за провеждането на техническите и икономически изчисления за изграждането на "Южен поток" през територията на страната ни.

"Ние сме уверени, че през първата половина на 2011 г. ще сме в състояние да вземем решение за оптимизация на маршрута на газопровода към Европа", каза президентът на руската компания Алексей Милер.

В телефонен разговор в четвъртък руският премиер Владимир Путин и министър-председателят Бойко Борисов се договориха до 15 ноември да бъде създадено съвместното предприятие.

Очаква се строителството на "Южен поток" да започне през 2013 г., а в края на 2015 г. тръбопроводът да бъде пуснат в експлоатация.

"Южен поток" ще доставя природен газ за страни от Централна, Източна и Южна Европа по трасе извън територията на Украйна. Чрез него Москва цели да избегне зависимостта при доставките на руски газ за Европа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase