Димът от модерните напоследък камини с дърва може да предизвика рак и сърдечносъдови заболявания, съобщи в. "Дейли телеграф", позовавайки се на датско изследване.

При горенето на дървата в пушека се получават невидими частици. Той е с подобен ефект при вдишване като изгорелите автомобилни газове и индустриалното замърсяване.

Камините стават все по-популярни, защото цените на газта и електричеството се увеличават, а и ги описват като по-екологични. Изследване на учени от университета на Копенхаген обаче показа, че те могат да са "тих убиец", защото малките частици от дима лесно се вдишват и достигат най-дълбоко в белите дробове.

Предишни изследвания установиха връзка между фините прахови частици от автомобилните газове и предприятията, които използват въглища, и увеличаването на случаите на сърдечносъдови заболявания, астма, бронхит, рак и други здравословни проблеми.

Опасността от дима от горящите дърва може да е не по-малко сериозна, предупреди проф. Стефен Лофт от университета на Копенхаген.

"Частиците от дима от горящо дърво несъмнено могат да предизвикат смъртоносно сърдечно или белодробно заболяване – каза той. – Човешките клетки, изложени на тези частици, претърпяват значително увреждане на ДНК и мутации. Това е сравнимо с ефектите от фините прахови частици в автомобилните газове.

Увреждането на ДНК може да предизвика рак. Проф. Стефен Лофт и колегите му са сравнили въздуха от центъра на холандско село с много камини на дърва с въздуха от съседен район, където почти няма камини. Те също са анализирали и фините прахови частици в пушека от горящо дърво. Резултатите от изследването с човешки клетки в лаборатория показват, че въздухът, където са горели дърва, причинява повече клетъчни и ДНК увреждания.

За камините трябва да се използват само сухи дърва, нарязани на малки парчета. Към камината трябва да има и поток от чист въздух, за да са по-малко изпусканите фини прахови частици.

През декември миналата година германски учени също обявиха, че камините са опасни за здравето.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase