Снимка: БГНЕС

Бившият личен асистент на Джина Лолобриджида Андреа Пиацола обяви, че няма да вземе и евро от богатството, което кинозвездата му остави в завещанието си. В предаване по телевизия Раи Уно той призова и нейния син Милко Скофич да направи същото и да остави завещаното в тръст за промоция на дейността на актрисата по света. 95-годишната италианка почина на 16 януари след усложнения вследствие на счупване на бедрената става.

Още по темата

Завещанието на Лолобриджида беше отворено в присъствието на нотариус и стана ясно, че тя оставя половината от наследството си на Пиацола, а другата половина – на сина си. Завещанието е написано през 2017 г., пишат от "24 часа".

"Вече казах, че желая моята част да бъде поставена за нуждите на нейните желания", потвърди Пиацола. В завещанието Лолобриджида е написала, че оставя всичките си произведения на изкуството на тръст, за който да се грижат Пиацола и предприемачът Хорацио Пагани.

Изпълнител на завещанието е адвокат от Монте Карло, който трябва да раздели наследството според желанията приживе на актрисата.

През 2018 г. главната героиня от филма "Хляб, любов и фантазия" основа тръст "Джина Лолобрижида". Именно той е обект на втората част на завещанието и е свързан с рисунки, снимки, скулптури, реализирани от нея приживе. Те няма да могат да бъдат продавани, а трябва да бъдат показвани по света в различни изложби „в най-престижните музеи по света”. Актрисата желае изрично творбите да бъдат само възпроизвеждани чрез копия – материални или дигитални. На Пиацола и Пагани актрисата поверява и документалния си филм, реализиран от нея за Фидел Кастро. Тя ги оторизира да го публикуват. Същевременно Лолобриджида завещава на италианската държава колекция от близо стотина оригинални етруски вази.

Андреа Пиацола беше личен асистент и секретар на звездата от 12 години, а от осем живееше в нейната къща на Виа Апия Антика в Рим и беше като част от семейството й. Самият Пиацола има жена и дете, което нарече на името на Джина. Той организираше всички събития и срещи на актрисата, придружаваше я навсякъде. От 2017 г. обаче срещу него води дело синът на звездата Милко Скофич, който обвинява Пиацола, че се е възползвал от майка му и е разпродавал имуществото й. Процесът все още тече. Пиацола извика като свои свидетели кардиолога и адвоката на Лолобриджида, които я описаха като „жена с ясен ум”. Франческа Романа Лупой, която беше консултантка на актрисата приживе, твърди пред в.”Кориере дела сера”, че какъвто и да бъде изходът от процеса, Пиацола няма да загуби правото си да наследи завещаното му от Лолобриджида.

Все още не е ясно дали синът на актрисата ще оспори завещанието на майка си. Не е сигурно и дали това ще направи испанецът Хавиер Ригау, който беше сключил брак задочно с Джина през 2011 г., но бракът беше анулиран от Сакра Рота (апостолическия съд  на Втикана) през 2019 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase