Снимка: БГНЕС

Бившият американски астронавт Бъз Олдрин се ожени за четвърти път на 93-ия си рожден ден.

Олдрин бе един от пилотите на легендарния космически полет Аполо 11 през 1969 г., като стана един от първите двама души, стъпили на Луната след командира на мисията Нийл Армстронг.

Бившият астронавт каза, че той и новата му съпруга Анка Фур са "развълнувани като тийнейджъри".

Той е един от четиримата живи хора, които са ходили на Луната.

Снимки от тяхната церемония в Лос Анджелис бяха споделени от Олдрин в Twitter.

"На моя 93-ти рожден ден и в деня, в който ще бъда почетен от Живите легенди на авиацията, имам удоволствието да съобщя, че моята дългогодишна любов д-р Анка Фур и аз се оженихме", написа той в социалната мрежа.

63-годишната д-р Фаур, която има докторска степен по химическо инженерство, е изпълнителен вицепрезидент на компанията на Олдрин, Buzz Aldrin Ventures.

През 1969 г. приблизително 600 милиона души са станали свидетели на това как Нийл Армстронг и Бъз Олдрин стават първите хора, стъпили на Луната като част от мисията Аполо 11. Това беше най-голямата телевизионна аудитория в историята по това време. Почти за една нощ Олдрин се превърна в едно от най-известните имена на планетата.

 

"Не бях мислил толкова много за това, което ще последва след това", каза Олдрин пред "Лос Анджелис Таймс" през 2001 г. "Не бях толкова подготвен да бъда изтъкван толкова много в очите на обществеността."

Преди известното кацане на Луната Олдрин пилотира изтребители в бойни мисии на ВВС на САЩ по време на Корейската война.

През 2018 г. той основа мозъчен тръст с нестопанска цел, Human SpaceFlight Institute.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase