Снимка: БГНЕС

Известната журналистка Кристина Патрашкова осъди Слави Трифонов на 50 000 лева заради скечове в предаването му.

Решението е на Софийския апелативен съд. Той е втората инстанция, на която Патрашкова печели процеса, който води срещу "СЕДЕМ - ОСМИ" АД.

Делото е заради десетина скеча в предаването, пишат от "24 часа".

Според съда най-общо те могат да се групират като такива, отнасящи се до личността на Патрашкова (третирана като непривлекателна), до сексуалния й живот (третиран като отсъстващ/неинтензивен) и до правоговора й (пародират се изразни средства, вложени като нейни думи).

"Скечовете са проява на недобър артистичен вкус, внушенията за външността, правоговора и сексуалния живот представляват недопустимо навлизане в лична сфера", казват магистратите.

Те добавят,  че внушенията са позорящи и са в състояние да предизвикат заявените неимуществени вреди.

"Настойчивостта на сценаристите и водещия обосновава кумулиране на неимуществените вреди", казват съдиите Иво Дачев, Мария Георгиева, която е докладчик, и Асен Воденичаров.

Те добавят, че се  очертава тенденциозност, която надхвърля мярата на допустимо осветяване на личност, популярна в медийното пространство.

В проведено на 10 юни 2020 г. съдебно заседание били разпитани двама свидетели.

Според единия скечовете по адрес на журналистката приличали на кампания. В поне 7-8 предавания тя била таргетирана като публично лице за осмиване и опозоряване. След 2-3 месеца започнала да приема предаванията с гняв. Наблюдавала се динамика в отношението й спрямо скечовете.

След третото предаване тревожността й нараснала. Свидетелят казал, че тя „излязла от релси“. Мнението му било, че такава подигравка може да убие човек.

Става дума за най-гледаното предаване, в най-гледаното време, отбелязва съдът. За няколко месеца Патрашкова не била психологически в строя.

Свидетелят се опитвал да я разсее, канейки я да излязат, но тя отказвала, въпреки че принципно била отворен човек, който обича да излиза и контактува.

От началото на делото в шоуто спрели да я пародират.

Според друг свидетел в рамките на една година имало около 10 скеча. Известната журналистка получила уплаха да излиза сред хора. Изпаднала в депресия. Изпитвала мнителност, че хората я гледат и я коментират. Станала нервна и избухлива. Плачела по телефона и отказвала да излиза, въпреки, че обичала да посещава изложби, заведения.

Професионализмът й помогнал да запази работата си през този период. На свидетеля не е известно да е имало друго основание тя да се чувства зле.

Затова съдът приема, че жалбата й е основателна. "Сумата от 50 000 лв. е справедлив еквивалент за страданията, обидата, променения начин на живот, предизвикани от медийния интерес в предаването „Шоуто на Слави“ към журналистката", посочват магистратите.

Тяхното решение не е окончателно. То може да бъде обжалвано пред ВКС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase