Снимка: БГНЕС

"Формула 1" обяви, че коментарите на бившия шеф на спорта Бърни Екълстоун за Владимир Путин и расизма са в "рязко противоречие" със "съвременните ценности".

В интервю за "Добро утро, Великобритания" Екълстоун заяви, че би "поел куршум" за руския президент.

91-годишният пилот, който беше отстранен от поста главен изпълнителен директор, когато американската група Liberty Media купи "ФИА" през 2017 г., добави, че войната на руския президент в Украйна не е била планирана.

Той също така заяви, че Люис Хамилтън е трябвало да "отмине" расистките коментари.

"Коментарите, направени от Бърни Екълстоун, са негови лични възгледи и са в много силен контраст с позицията на съвременните ценности на нашия спорт", се казва в изявление на "ФИА", цитирано от BBC.

Взаимоотношенията му с руския президент Владимир Путин започват, когато двамата създават "Голяма награда на Русия", която дебютира в черноморския курорт Сочи през 2014 г.

През 2016 г. Екълстоун беше критикуван за изказването си, че Путин е "човекът, който трябва да управлява Европа", и стана известен с провокативните си, остарели коментари по социални и политически въпроси.

Още по темата

Днешното му изказване му идва след атаката над мола в Кременчук. Според него ударът по цивилните граждани в града, който се намира на 300 километра от фронтовата линия, „не бил умишлен“.

Екълстоун спомена и президента на Украйна в интервюто си. Той напомни, че Володимир Зеленски е бил комик преди войната и че според него „иска да си остане такъв“.

Бившият пилот на "Формула 1" заяви, че инвазията над Украйна „е можела да свърши по различен начин, ако Зеленски си говорил с Путин“.

„Разбирам, че преди е бил комик и мисля, че той все още иска да продължи с тази професия... Мисля, че ако той беше обмислил нещата, определено щеше да положи големи усилия да говори с г-н Путин, който е разумен човек и щеше да го послуша и вероятно да направи нещо по въпроса“, каза Екълстоун.

Според него Путин прави това, което смята за правилно за страната си.

Бърни Екълстоун в цялото интервю демонстрира одобрение за действията на руския президент. На въпрос за хилядите отнети животи в Украйна, той отговори:

"Не е било умишлено... И съм сигурен, че ако Украйна искаше да излезе от ситуацията, можеше да го направи.“

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase