Снимка: БГНЕС

Украинската група „Калуш Оркестра“, която спечели тазгодишната "Евровизия", планира турне в Европа, за да събере пари за армията, която продължава да оказва ожесточена съпротива на руските сили повече от 80 дни след нахлуването им в страната, съобщиха те във вторник.

Уикенда „Калуш Оркестра“ спечели конкурса благодарение на вълната от народна подкрепа, което даде на сънародниците им така необходимия морален тласък, предаде "Ройтерс".

Фронтменът Олех Псюк заяви на телевизионна пресконференция в западноукраинския град Лвов, че групата скоро ще обяви в Instagram къде ще направи турне.

Още по темата
"На всяко изпълнение ще събираме средства за нуждите на армията", каза той.

Псюк изрази надежда, че Украйна ще бъде домакин на Евровизия догодина и благодари на защитниците на обсадения стоманодобивен завод "Азовстал" в южния град Мариупол за смелостта им да се държат толкова дълго.

Бойците в последната крепост в Мариупол започнаха да се предават, но съветник на украинския президент заяви, че тяхната съпротива е променила хода на войната.

Букмейкърите са определили „Калуш Оркестра“ за категоричен фаворит на Евровизия. Песента им "Стефания", която съчетава рап с традиционна народна музика, беше на четвърто място след гласуването на националните журита, но се изкачи на първо място благодарение на рекордния резултат при гласуването на зрителите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase