Снимка: БГНЕС

Боно и The Edge от U2 пеят днес в бомбоубежище в Киев, Украйна, след като са поканени да изнесат концерт от президента Володимир Зеленски.

Дъблинската група сподели новината в публикация в Twitter: "Президентът @ZelenskyyUa ни покани да изнесем концерт в Киев в знак на солидарност с украинския народ и ето че дойдохме да го направим. - Bono and The Edge #StandWithUkraine".

Фронтменът Боно и китаристът The Edge свириха пред малка тълпа от фенове, сред които бяха и облечени в умора членове на въоръжените сили на Украйна, предаде АФП.

Във видеоклиповете, споделени в социалните мрежи, се вижда как двойката изпълнява класиката на Бен Е Кинг Stand By Me заедно с украински войници в метростанция, която сега служи като бомбоубежище.


Боно похвали борбата на Украйна за "свобода" по време на изпълнение на метростанция в центъра на Киев днес, където фронтменът на U2 отправи и собствена молитва "за мир".

От перона на метростанция в Киев 61-годишната рок икона изпълни класическите песни на U2 Sunday Bloody Sunday, Desire и With or Without You.

"Хората в Украйна се борят не само за вашата свобода, но и за всички нас, които обичаме свободата", каза Боно по време на почивката.

Певецът спомена и за миналите конфликти в Ирландия и проблемите, които тя е имала с по-силен съсед.

"Молим се скоро да се насладите на част от този мир", каза Боно.

Изненадващата поява на певеца от Дъблин - дългогодишен хуманитарист, който често дава гласа си за различни каузи, включително борбата с бедността и СПИН - се състоя в момент, когато в украинската столица ехтяха сирени за въздушно нападение, а в източната част на страната бушуваха боеве.

"Това са хубави емоции, това е всичко", каза един от членовете на украинските териториални сили в публиката.

"Чувството е странно, все едно си дете, което отива в първи клас", каза 36-годишната университетска преподавателка Олеся Безсмертна преди представлението.

Изпълнителят беше в компанията на музикантите от украинската рок група "Antitila", които спряха дейност в началото на войната, за да се включат в армията.


Боно покани украински войник да пеят заедно. Двамата изпълниха "Stand by... Ukraine"

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase