Снимка: БГНЕС

Милиардерът Ричард Брансън ще бъде сред шестимата пътници в първия тестов полет в космоса днес от неговата компания "Virgin Galactic". Полетът ще бъде реализиран в 15:00 ч. централно гринуичко време. Компанията заяви, че предаването на живо ще започне в 7:00 часа местно време.

Брансън иска да тества полета за бъдещи клиенти, които се очакват от 2022 г. Около 600 души вече са закупили билети в диапазона от 200 000 до 250 000 долара.

Двамата пилоти и Брансън ще се присъединят в самолета към Дам Маккей и Макколи Масучи, главният астронавт на компанията Бет Моузес, главен оперативен инженер Колин Бенет и ръководителя на изследванията на "Virgin Galactic" Сирша Бандла.

Ракетата ще излети от специално построения търговски космодрум "Спейс Порт Америка" в американския щат Ню Мексико. Ракетата носител ще излети от пистата с главното тяло „VSH Unity“ на надморска височина от 15 километра, а двамата пилоти ще запалят ракетните двигатели, които ще отнесат космическия кораб на над 80 километра над морското равнище, което САЩ считат за границата с космоса. След това самолетът ще се върне на пистата, от която ще излети.

На 20 юли друг милиардер - Джеф Безос, ще изстреля своя космически кораб. "Blue Origin" ще осъществи това на годишнината от първото лунно кацане през 1969 година. Ракетата "Rocky Shepard" е кръстена на Алън Шепърд, първият американец в космоса.

В резултат на паралелното развитие на компаниите и ожесточеното съперничество на двамата предприемачи, пътуванията бележат повратна точка в нововъзникващата индустрия на космически туризъм.

Въпреки че милиардерите са сред първите пътешественици, крайната им цел е да позволят на богати клиенти да се възхищават на Земята от космоса със собствените си очи за няколко минути.

Те няма да бъдат първите богати хора в космоса. Унгаро-американецът Чарлз Симони и Гай Лалиберте, канадският съосновател на "Цирк дьо Солей", прекараха няколко дни на Международната космическа станция, съответно през 2007 г. и 2009 г., но летяха в руския "Союз".

Безос и Брансън ще бъдат първите, които ще излязат в космоса с частни космически компании, които те са основали сами.

"Това е просто невероятно, прекрасно съвпадение, че излитаме горе в един и същ месец", каза Брансън в интервю за "Вашингтон пост", добавяйки, че решението му да премести полета на 11 юли не е, за да изпревари основателя на "Amazon".

Коментари Напиши коментар

14

Минка Зайкова

преди 2 месеца

На 70 години сигурно с памперси излита

13

Анонимен

преди 2 месеца

Досега човек в космоса не е ходил! И няма и да отиде скоро. Ходенето до Луната е измама. Никой не е ходил там. Космоса е извън гравитационното поле на планетите. В момента могат ходят само до околоземната орбита до към 300-400 километра над земята. В НАСА казаха че вече не могат да изпратят хора на Луната защото нямат нужните технологиите. А очакват да повярваме че са успели преди 50 години когато още ползвахме пишещи машини и компютрите бяха с размер на стая и мощност колкото нокиа 3310.

12

додо

преди 2 месеца

Специално заради другарите милиардери близкия космос го направиха 80км. вместо 100 км! И те така!