Снимка: БГНЕС

Милиардерът Ричард Брансън ще бъде сред шестимата пътници в първия тестов полет в космоса днес от неговата компания "Virgin Galactic". Полетът ще бъде реализиран в 15:00 ч. централно гринуичко време. Компанията заяви, че предаването на живо ще започне в 7:00 часа местно време.

Брансън иска да тества полета за бъдещи клиенти, които се очакват от 2022 г. Около 600 души вече са закупили билети в диапазона от 200 000 до 250 000 долара.

Двамата пилоти и Брансън ще се присъединят в самолета към Дам Маккей и Макколи Масучи, главният астронавт на компанията Бет Моузес, главен оперативен инженер Колин Бенет и ръководителя на изследванията на "Virgin Galactic" Сирша Бандла.

Ракетата ще излети от специално построения търговски космодрум "Спейс Порт Америка" в американския щат Ню Мексико. Ракетата носител ще излети от пистата с главното тяло „VSH Unity“ на надморска височина от 15 километра, а двамата пилоти ще запалят ракетните двигатели, които ще отнесат космическия кораб на над 80 километра над морското равнище, което САЩ считат за границата с космоса. След това самолетът ще се върне на пистата, от която ще излети.

На 20 юли друг милиардер - Джеф Безос, ще изстреля своя космически кораб. "Blue Origin" ще осъществи това на годишнината от първото лунно кацане през 1969 година. Ракетата "Rocky Shepard" е кръстена на Алън Шепърд, първият американец в космоса.

В резултат на паралелното развитие на компаниите и ожесточеното съперничество на двамата предприемачи, пътуванията бележат повратна точка в нововъзникващата индустрия на космически туризъм.

Въпреки че милиардерите са сред първите пътешественици, крайната им цел е да позволят на богати клиенти да се възхищават на Земята от космоса със собствените си очи за няколко минути.

Те няма да бъдат първите богати хора в космоса. Унгаро-американецът Чарлз Симони и Гай Лалиберте, канадският съосновател на "Цирк дьо Солей", прекараха няколко дни на Международната космическа станция, съответно през 2007 г. и 2009 г., но летяха в руския "Союз".

Безос и Брансън ще бъдат първите, които ще излязат в космоса с частни космически компании, които те са основали сами.

"Това е просто невероятно, прекрасно съвпадение, че излитаме горе в един и същ месец", каза Брансън в интервю за "Вашингтон пост", добавяйки, че решението му да премести полета на 11 юли не е, за да изпревари основателя на "Amazon".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase