Снимка: БГНЕС

Канадският фотограф и рeжисьор Елиа Сайкали е бил един от последните хора, които са видели Атанас Скатов в подножието на връх К2.

За това съобщи самият Сайкали в официалния си уебсайт, където в пост в блога си разказа как Скатов е прелетял покрай него при фаталното падане, довело до смъртта му на 5 февруари.

Българинът бе една от жертвите по време на експедицията, чиято цел бе първо зимно изкачване на 8611-метровия смъртоносен връх в плнаината Каракорум.

“По средата на пътя надолу от Черната пирамида (б.р. - част от пътя между лагери 3 и 2), докато слизахме по вертикална скала, едно тяло, сякаш изскочило от нищото, буквално прелетя покрай мен - пише Сайкали, цитиран от Dir.bg - Без предупреждение. Без викове. Без нищо. Ужасяващата гледка на човешко същество в яркочервен планински костюм.

Беше Атанас Скатов. Той буквално премина на сантиметри от главата на шерпа Пасанг Каджи и точно над моята.

За 5-10 секунди гледах просто как подскачаше и се превърташе многократно по твърдите и заледени склонове на К2. Първата ми мисъл бе за приятелката му Шени, която бе в Базовия лагер, придружавайки Атанас в приключението му към втория най-висок връх в света и как ще приеме тази трагична новина - тя и много други. Това, което се случи с Атанас, е кошмар на всеки катерач Най-ужасният кошмар.

Сайкали разказва още, че в един момент тялото на Скатов е било “изхвърлено” от костюма, за да продължи да се плъзга надолу по планината, а екипировката му е останала вклинена в снега между японския лагер 3 и лагер 1.

Лакпа Денди, партньор и шерпа на Атанас бе в тих ужас. Ние бяхме първите, които го видяха след случилото си. Показа ни видео на Атанас, което бе заснел моменти преди това.

Атанас изглеждаше стабилен във въпросния видеоклип, беше закачил осигуровката си и започваше да слиза по фиксираните въжета. Всичко изглеждаше наред”, пише още Сайкали и отчита още, че Лакпа е един от най-добрите и компетентни катерачи, с които някога се е срещал.

Невъзможно е да обясним какво точно се е случило, защото никой не е видял движенията на Атанас преди падането му, но се спекулира, че става дума за грешка при смяната на въжетата. Лично аз проверявах по три пъти всичко, което правя в подобни ситуации. Атанас може и да е допуснал грешка, но никой няма да разбере, защото никой не е видял какво наистина се е случило там.

Не познавах лично Атанас, но се срещнахме няколко пъти в Базовия лагер, а пътищата ни се пресякоха и нагоре по планината - на лагер 2. Последният път, в който го видях жив, той ми помаха от палатката си и каза “Здравей, Елиа”.

Канадецът споделя още, че се е поинтересувал повече от Скатов заради Иван Томов, който загина на Лхотце през 2019 година. Сайкали казва, че на два пъти е идвал до България, за да се срещне с родителите на Томов, да им разкаже историята му и да почете паметта му.

“По ирония на съдбата, Али Садпара бе един от хората, станали свидетели на последните моменти на Иван, защото двамата са прекарали последната му нощ в една палатка. Интервюирах Али по темата точно преди да изчезне на К2. За съжаление още един българин загуби живота си”, пише Сайкали и коментира, че по думите на Лакпа Шерпа, Скатов действително е загинал при инцидент, вероятно сменяйки въжетата, което е коствало живота му.

Фотографът обобщава, че Лакпа е казал на Шени, годеницата на Скатов, че не може да става дума за скъсано въже, защото той е слязъл по същото и всичко е се е случило заради грешка на Скатов с осигуровката.

“Почивай в мир, Атанас”, завършва разказа си Сайкали.

 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Elia Saikaly (@eliasaikaly)

Коментари Напиши коментар

62

Све

преди 2 години

Ако Скатов беше изгледал поне това видео, можеше и да отиде ПОНЕ малко подготвен.Пълен лаик. Чуйте какво говори от 4.20 мин в едно от последните му интервюта преди да замине: "ЗА ПРЪВ ПЪТ бях решил да прочета малко и за върха. Почнах една книга за К2, но някакси викам по-добре НА МЯСТО да усетя нещата!"Това е ПРИМЕР,който НИКОЙ не трябва да следва! Видеото е: "България сутрин: Атанас Скатов тръгва на историческо зимно изкачване на К2" от 9.12.2020

61

Све

преди 2 години

До Вуйчо и ***,Реално е Скатов да е преминал на сантиметри от главата. Минал е на инчове от главата му. Това пише. Слизат вертикално надолу. Има видео в ютюб, в което е записано изкачване на К2 с камера. Виждат как пада канадецът serge dessureault и после части от екипировката.Показал е само падането на екипировка, предполагам е заснел и падането на самия човек, ама няма да го слага във видеото много ясно! 2.40 мин от видео K2 Abruzzi Route Climbing 2018 в youtube.

60

До Уйчо

преди 2 години

Не се е сетил след 10 дни. Сайтчето тук се е сетило сега, че да поддържа тъпотиите си за Скатов със седмици. Елиа си го написа още преди дни. А останалите неща ги знам добре, само дето да се търкаляш като чувал по камъни и лед подскачайки като топка не само може да те извади от костюма ами да ти извади и вдяка кост от тялото