Снимка: БГНЕС

„Ти си магьосник, Хари!“. Това изречение промени не само литературния, но и света на киното. Преди повече от 20 години за първи път беше публикувана книгата „Хари Потър и философският камък“, която бързо се превръща в шедьовър за малки и големи. Историята за момчето магьосник е завладяваща и те кара да искаш още и още.

Авторката на книгата – Дж. К. Роулинг, става знаменитост за ден и бързо се изкачва по стълбицата на успеха. Романът ѝ е преведен на повече от 60 езика, носи ѝ сделка за още шест книги, а не след дълго с нея се свързват от гиганта „Warner Brothers“. Находчивите мениджъри там много добре усещат, че поредицата за Хари Потър ще им спечели милиони и създават цели 8 филма, след които следват още два, разказващи за предисторията на магическия свят.

Личната история на Роулинг е също толкова интересна, колкото тази в книгите. Родителите ѝ никога не завършват колеж, живее на помощи дълго време и успява да преодолее хиляди откази, за да може най-накрая да сбъдне мечтата си. Щастието й обаче не трае дълго. През последните няколко години авторката попадна в черния списък на множество фенове и правозащитни организации. Причината – изказванията ѝ за хомосексуалистите и трансджендърите.

Това е историята на една жена, която от любимка на целия свят се превръща в човек, чието погребение се организира, докато тя все още е жива.

Коя е Дж. К. Роулинг?

Джоан Роулинг е родена на 31 юли 1965 година в Йейт, Глостършър. Още от малка знае, че иска да стане писателка и първата си история пише, когато е на 5-6 години. Разказът се казва „Заек“ и обхваща живота на едно зайче, което се заразява с морбили и бива посещавано от своите най-добри приятели. Сред тях е гигантска пчела, наречена „Г-жа Пчела“.

Любовта на Роулинг към книгите остава тайна за семейството й и тя пише различни истории сама в стаята си. Когато е на 9 години авторката се мести близо до региона „Гората на Дийн“, която след това заема централно място в книгата „Хари Потър и даровете на смъртта“. Джоан прекарва цялото си детство там и се влюбва в обширната и красива местност.

Родителите ѝ се женят, когато са на 20 години и никой от тях не е завършил колеж. Баща ѝ е работил като авиационен инженер за Rolls-Royce, а майка ѝ е била научен техник в местната гимназия. И двамата смятали, че литературата не може да издържа едно семейство и сериозно се противопоставят, когато Роулинг им споделя мечтата си да стане писателка.

Джоан никога не е имала толкова тежък живот, колкото Хари Потър, но е срещала доста неприятности по пътя си. „Не бях щастлива като млада. Мисля, че даже ненавиждах живота си“, казва тя в интервю за New Yorker. Когато Роулинг е на 15 години майка ѝ е диагностицирана с множествена склероза. Умира десетилетие по-късно и никога не вижда как дъщеря ѝ се превръща в публикуван и успешен автор.

По-късно, една от филантропските дейности на Роулинг е свързана именно с лечението и превенцията на множествена склероза. Тя подпомага изследвания, които търсят лекарство за заболяването и основава фондация на името на майка си. „Ан Роулинг“ дари 16 млн. долара на Неврологичната университетска клиника в Единбург.

За началото на историите за Хари Потър, на прага на провала и още любопитно за Дж. К. Роулинг , четете в Tialoto.bg

Източник: Tialoto.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase