БГНЕС

В средата на април белгийският крал Филип навърши 60 години. Юбилеят му трябваше да бъде отбелязан с пищни тържества в страната, но заради разпространението на коронавируса, това не се случи. Тогава той празнува в тесен семеен кръг заедно със съпругата си Матилда. Тя използва голяма част от парите, предвидени за празника, за подпомагане на различни социални проекти.  

След 20 години брак, двамата продължават да управляват Белгия, като кралицата, известна с русата си коса, сини очи и неподражаем стил, има богата благотворителна дейност, с която печели сърцата на хората. 
 
Коя е Матилде д’Удекем д’Акоз? 
 
Пълното ѝ име е Матилде Мари Кристиан Гислайн д'Удекем д'Акоз. Тя е родена на 20 януари 1973 г. в Юкел, Белгия. Матилде е най-голямото дете на Патрик д' Удекем д' Акоз и графиня Ана Комаровска. Майка ѝ е от полско-литовско благородническо потекло. Баба ѝ по майчина линия е била принцеса на Полско-литовския княжески дом на Сапега. Баща ѝ също има знатен произход – той е от семейство на валонски благородници и носи титлата Йонкхер – най-ниската в белгийската система. Така и тя е графиня по рождение. 
 
Израства в замъка „Château de Losange“ в Бастон, Белгия, заедно със своите четирима братя и сестри. Там получава основното и средното си образование. От 1991-1994 г. Матилде учи логопедия в Института „Libre Marie Haps“ в Брюксел, където завършва с отличие. След това тя започва да се интересува от психология, което я кара да се запише в университета „ Université Catholique de Louvain“. През 1995 г. започва да работи като логопед в Брюксел – дейност, която изпълнява до своя брак. През 2002 г., макар и омъжена, графинята продължава да следва, като взима магистърска степен по психология през 2002 г. 
 
Матилде владее четири езика – френски, холандски, английски и италиански. Майка ѝ, която през по-голямата част от живота си е живяла извън Полша, не можела да говори на родния си език, заради което и дъщеря ѝ не умее. 
 
Как се запознава с принц Филип? 
 
Младата графиня среща своя бъдещ съпруг – принц Филип, херцог на Брабант и бъдещ престолонаследник на Белгия, през 1996 г. Вместо на някой прием, където обикновено може да се засече някоя кралска особа, двамата се запознават на тенискорта. Тогава Матилде играе активно в свободното си време. И до днес не е ясно кога точно са започнали да излизат, тъй като те крият връзката си от обществото близо три години. Той е с 13 години по-голям от нея, но това не пречи на отношенията им. 
 
 
 
 
 
Вижте тази публикация в Instagram.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Публикация, споделена от HM The Queen of the Belgians (@queen.mathilde) на

 
Годежът и предстоящата сватба са изненада
 
Графиня Матилде и принц Филип изненадващо обявяват връзката си, като съобщават публично, че са сгодени. Така белгийският народ с трепет очаква тяхната сватба и бъдещата принцеса. 
 
Бракосъчетанието на двойката се състои на 4 декември 1999 г. Подписването е проведено в готическото кметство на Брюксел, като има и пищна религиозна церемония в катедралата „Свети Михаил и света Гудула“. Булката носи рокля от сатен, създадена от дизайнера Едуар Вермьолен и белгийската модна къща „Natan“. Моделът се отличава с интересна яка, дантелени декорации и дълъг шлейф. На главата си Матилде има воал, който е бил на нейната свекърва – кралица Паола. Върху него пък се вижда тиара, принадлежаща на бабата на младоженеца – кралица Астрид. 
 
Още за живота на кралицата на Белгия четете в Tialoto.bg 
 
Източник: Tialoto.bg 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase