Снимка: Pixabay

Джон Ленън е известен с твърдия си характер – бунтарът, който тръгва от улиците на Ливърпул и се превръща в една от най-големите рок звезди, които света някога е познавал.  Между 1960 и 1970-година, самочувствието на Ленън расте, но само за пред пресата. Оказва се, че подобно на много гении, дори Бийтълса се чувствал несигурен в себе си, въпреки успеха.

В 60 минутно интервю, Пол Маккартни, който сега обикаля света с поредния си фантастичен албум, споделя, че страхове раздирали душата на близкия му приятел. А най-големият от тях бил, как ще бъде запомнен от хората.
Макар армия от фенове да преследва Бийтълс през тези 10 години, Джон се обърнал към Пол един  ден и му казал: "Притеснявам се, как ще ме запомнят.“

Рядко се случвало Ленън да прояви слабост, дори и пред най-близките си. И до този момент, Маккартни остава трогнат от ситуацията. В онзи ден, Пол му отговорил: "Джон, чуй ме, погледни ме. Ще бъдеш запомнен като един от най-великите хора, живели някога.“ А после гласът му пресипнал в опит да не се разплаче и добавил: „Защо ти си... ти си фантастичен.“

И докато за повечето фенове изглежда странно, че човек като Ленън може да се притеснява за мнението на другите, то според Маккартни, тази несигурност идва с кариерата на музикант.

"Според мен, ако наистина ти пука за това, което правиш. Ако наистина искаш да го правиш като хората, то трябва да преодолееш несигурността. Няма значение колко известен ставаш или колко добра е репутацията ти – продължаваш да се притесняваш за някои неща.“

А Джон Ленън бил лабиринт от противоречия. Той не искал да е просто поредната рок звезда. Всъщност, дори връзката му с Йоко Оно подсказва за това. Амбициите му като дете били "да напише "Алиса в страната на чудесата“ и да бъде Елвис Пресли“. Думи, с които някак предсказва успеха на Бийтълс, но и намеква за огромните амбиции, които се крият в него.

Чисто психологически, няма как човек с толкова големи надежди за бъдещето си, да не страда от съмнения. И именно желанието да се докаже може да стои зад титаничните му постижения в музиката, психеделията и дори движението за мир в света.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase