Снимка: Reuters

Американският комедиен актьор Бил Косби, най-известен с главната роля в ситкома "Шоуто на Косби", бе осъден на 3 до 10 години затвор за дрогиране и сексуално насилие над жена през 2004 г., предаде БТА.

Това означава, че Косби ще излежи най-малко три години в затвора, преди да може да подаде молба за предсрочно освобождаване. Той също така е осъден да плати глоба от 25 000 долара.

"Никой не е над закона и никой не трябва да получава различно отношение в зависимост от това къде живее, кой е, или заради богатство, известност или дори филантропия. Извършването на сексуално насилие с дрогиране има тежка цена и тази цена и свободата ви", заяви съдия Стивън О'Нийл на делото в град Нористаун, щата Пенсилвания.

Адвокатите на 81-годишния Косби бяха поискали домашен арест.

Това е първото осъждане на известно лице в ерата на движението #MeToo, в което излязоха наяве случаи на сексуално насилие, извършвано от известни мъже в развлекателната индустрия, журналистиката, политиката и технологичните компании.

През април Косби бе намерен за виновен в дрогиране и сексуално насилване на Андреа Констанд през 2004 г.

Над 50 жени публично обвиниха Косби в сексуално насилие в период от няколко десетилетия, но само жалбата на Констанд стигна до съд. Адвокатите на Косби заявиха, че ще обжалват присъдата. Според специалисти това може да придвижи делото до Върховния съд на щата Пенсилвания, а процедурата може да трае години.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase