Снимка: Istock

„Не питай старило, питай патило“, тази българска поговорка е събрала в себе си мъдростта на тези, които са живели преди нас. Наистина, трупайки опит, ние порастваме. И именно моментите, които оценяваме като лоши ни учат на толкова много – показват ни за кои хора си струва да се жертваш и за кои – не. Тези периоди ни правят силни и ни помагат да видим, че стига да искаме, можем всичко. Не е нужно да избягваме неприятните ситуации, но защо да не улесним малко себе си, като се поучим от тези преди нас? Ако чувствате, че нещо не върви, предлагаме ви няколко съвета, които могат да променят живота ви. Ето ги и тях:

Не позволявайте на друг да определя вашата ценност

Ако успеете да следвате този съвет, гарантираме ви, че животът ви ще се промени почти моментално. Не допускайте вашата ценност като личност да бъде определяна от някой друг. Това е може би причината толкова много мечти да не се осъществяват. Прекалено често ние критикуваме себе си, омаловажаваме се и смятаме, че мечтите ни са безсмислени. Причината за тези чувства вероятно се корени в нагласите на обществото към нас. Никой не се ражда с ниска самооценка. Докато растем обаче, ние постоянно слушаме мнения относно нас от хората наоколо. Колкото повече се повтарят те, толкова по-често ние започваме да се вслушваме в тях и някак си подсъзнателно дори започваме да им вярваме. Веднъж дълбоко вкоренени, тези вярвания могат завинаги да останат в нас. Ако обаче можете да разпознаете ограничаващите ви мисли, които ви спират да растете във всяко отношение, вие можете да ги промените. Определени техники, които могат да ви помогнат за това са утвърждения, визуализация, медитация. Не позволявайте на другите да решат колко струвате, а сами ценете себе си.

Ако искате да промените живота си, прилагайте научените уроци

Независимо дали под формата на текст, видеоклип или пък книга за самоусъвършенстване – стига да искате, можете да получите мотивация отвсякъде. Но ако не направите тези уроци наистина част от живота си, не очаквайте той да се промени.

Често пъти хората очакват, че ще се случи нещо, което да промени живота им. Тогава те започват да посещават курс след курс и да четат книга след книга с надеждата, че това е решението. Всъщност, за да промените живота си, не ви е необходима велика идея. Трябва ви проста идея, която работи. Вашата работа се състои в това да използвате тази идея. За да видите промяна, на първо място трябва да сте постоянни. Ако медитирате два пъти в месеца, едва ли бихте постигнали особена разлика в начина, по който се чувствате. Същото се отнася и до спорта – едва ли ще имате тялото на мечтите си, ако тренирате само когато сте в настроение.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase