Снимка: Istock

Всеки родител иска детето му да расте уверено и с високо самочувствие. Това е от голямо значение за степента на оправност в обществото и в трудните обстоятелства, които животът предлага. Но как да постигнете това без да нараните самоувереността на детето и да понижите самочувствието му? Как да правите забележки без да накърните чувствата на детето и без да го накарате да изпитва съмнения в себе си и способностите си?

Ето няколко начина да правите забележки на детето с възпитателна цел без да понижавате самочувствието му.

Предложете извинение и обяснете проблема

Можете да започнете разговора с детето спокойно и с нещо, подобно на извинение, че ще му правите забележка, но от такъв тип, какъвто не отменя забележката ви. Обяснете подробно защо му правите забележка и къде точно е сгрешило, като преди това се извините деликатно за действията си. Фокусирането върху погрешната постъпка на детето е важно, за да го накарате да запомни грешката си, да проумее същината ѝ и да направи всичко по силите си да не я повтаря в бъдеще.

Продължете напред

Дайте на детето да разбере, че стореното вече е сторено и то ще остане в миналото. Постъпката може да не се поправи, както и грешката. Важно е да не се допускат същите грешки в бъдеще. Помогнете на детето да съставки план как да не допуска едни и същи грешки в живота си.

Решете проблема

Едно от най-добрите неща, които всеки родител може да направи за детето си е да не го мъмри за допуснатите грешки, а да даде решение на проблема. Покажете на детето всички възможни гледни точки на проблема. Обсъдете ги. Разисквайте различните ситуации, в които биха могли да се разрешат проблемите. Дайте вашите предложения без да осъждате.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase