Снимка: Istock

Доверието е базово за всяка връзка или брак. Без доверие отношенията бавно, но сигурно се отравят, развалят, разпадат се, а дори се нанасят и дълбоки психологически щети на всеки от партньорите. Повечето двойки смятат, че доверието се свежда само до сексуалното доверие, тоест до това да вярвате, че партньорът ви няма да ви изневери. Но доверието е нещо много повече от това да знаеш или да си сигурен, че половинката ти няма да ти изневери.

Силните връзки и бракове се базират на пет специфични вида доверие, според yourtango.com. Те имат мощно влияние върху отношенията и са основа за това тя да продължи да съществува щастливо задълго.

1. Доверие, че ще бъдете сексуално верни един на друг.

Няма как изневярата да не се намеси тук. Разбира се, че сексуалното доверие е много важно за здравината и пълноценността на отношенията. Ако сте с човек, когото подозирате постоянно, това ще загнезди у вас дълбоки съмнение във всичко, което прави или казва той/ тя. Ако си вярвате, че и двамата спазвате ангажимента си в интимен смисъл, това е база за създаване на усещане за спокойствие и вярност, които са изключително важни за всяка връзка или брак.

2. Доверие, че няма да си навредите, да се нараните, отхвърлите или контролирате.

Доверието процъфтява в условия на усещане за сигурност и най-вече безопасност. Безопасността не се отнася само до физическото усещане за сигурност, но и за психическото. Ако сте спокойни, че партньорът ви няма да ви поставя в условия на страх от вербално насилие, пасивно-агресивни подходи в комуникацията, упражняване на контрол, това носи усещане за безопасност. Връзката ви е силна и базирана на доверие, ако сте спокойни за тези неща.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase