Снимка: istock

 За всичко което предприемаме в живота си ни е необходима мотивация. Дори и да не го осъзнаваме понякога. Тя е като цвете. Иска да се грижим за нея всеки ден, да я подхранваме с позитивизъм, хъс. От друга страна, когато нещо не се получи според първоначалните ни планове и желания, ние лесно губим мотивация, ставаме тревожни, страдаме от безсъние.

Всичко е в мислите ни. В това дали ще се поддадем на негативното, манипулациите на някого, който се опитва да ни убеди, че не можем да постигнем това или онова, че не сме можещи и т. н. Ако вие напоследък се чувствате неспокойни и ви липсва мотивация, вижте 4 възможни причини за това.
 
1. Потискате вашата истинска страст
 
Ако се замислите, в главата на всеки има по два гласа – единият е нашият критик, другият е този на нашето вътрешно Аз. Вътрешното ни Аз е гласът на въображението ни, на увереността и чувството за цел. Това ни позволява да следваме свой собствен ритъм, особено в по-ранните си младежки години. Но с напредването на възрастта, започваме да вярваме, че преследването на нашите цели и ритъм ни прави егоистични, дори може би малко безотговорни.
 
Тогава се обажда нашият вътрешен критик, който се опитва да поеме властта, казвайки ни, че трябва да подтиснем личната свобода, желанията си, за да угодим на другите. Спираме да бъдем верни на себе си, започваме да водим вътрешни борби и в крайна сметка сме недоволни и демотивирани.
 
2. Липса на баланс и страх от провал
 
Ако се налага да намалите разходите си, но имате желание да се храните здравословно, това може да ви демотивира, ако тръгнете с нагласата за провал на плана ви, мислейки че да се храниш здравословно е скъпо. Друг пример е, че ако искате да станете по-добри в дадено направление, трябва да положите усилия, но това ще отнеме от времето ви с приятели.
 
Тук е важно да помислите кои са вашите приоритетни цели и как да постигнете баланс, така че да сте спокойни и мотивирани, защото само страхът от провал, може да ви попречи да не да може да подобрите уменията си и да имате достатъчно време за любимите ви хора.
 
Всичко по темата четете в Az-jenata.bg тук