Снимка: Istock

Вероятно не съществува човек, който да не се срамува от нещо. Срамът е отрицателна емоция, която може да ни обърка, завладее, да ни попречи да бъдем щастливи, да бъдем социални. Срамът създава негативни мисловни модели. Има различни видове срам. Вижте някои от тях и не забравяйте, че те не са ви нужни.

1. Срам от тялото, което имаме

Според западни изследвания това е един от най-тежките видове срам, от който по-често страдат дамите. Постоянното сравняване с другите, комплекси насаждани от средата, в която сме израснали, медийните образи, които се тиражират, ни карат в някаква степен да мразим тялото си, пречейки ни на това да видим своята собствена индивидуалност и красота. Срамът от теглото може да доведе до депресия и хранителни разстройства дори в по-късна възраст.

2. Срам от здравословни проблеми

Още нещо, с което трябва да се разделим. Здравословните проблеми имат различен образ, понякога дори не е видим за другите. Може би някой някога в миналото си е позволил да ни засегне на тази тема или ние сами сме си сложили оковите на срама. Ето защо е време да погледнем напред с повече смелост, без да се страхуваме, че някой може да не ни приеме.

3. Срам от възрастта, на която сме

Колкото и клиширано да звучи, можем да сме красиви на всяка възраст, защото всичко зависи от това как се грижим за себе си. Оправданието, че нямаме финансови възможности, с които да посещаваме скъпи подмладяващи процедури вече не работи. Грижата за тялото е всеки ден, чрез спорт, здравословно хранене, внимание към кожата, внимание към здравословните състояния.

Имате мечти? Искате да започнете нова любовна връзка? Действайте! Няма граници за желанията ви, дори и някой да смята, че сте на определена възраст и е късно да се развивате, да имате любовни връзки и т. н. Може би за този човек е късно, не и за вас.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase