Снимка: Istock

Хората се делят на две групи – такива, които са лесни за манипулиране и такива, при които манипулаторът не би се пробвал. На вторите егоизмът не им е чужд, но това не означава, че са лоши хора. Някои характеристики в поведението им осигуряват защита срещу това някой да се опита да се възползва от тяхното добро отношение. С какво се отличават хората, които не могат да бъдат манипулирани?

Не се опитват да накарат другите да ги харесват

Когато някой държи да бъде харесван от всички, без значение дали харесва всички, това подсказва за ниска самооценка. От друга страна, хората, които не биха позволили някой да злоупотребява с личността им, нямат нужда да получават чуждото признание за това, което са. Те знаят стойността си, имат самочувствие, показват уважение към останалите хора, но не се налага да правят нищо, за да се харесат.

Не се страхуват да изразят мнението си

Невинаги правим всичко с желание. Понякога не ни се иска да откажем ангажимент, за да не обидим отсрещната страна. Така сами се поставяме в капана на манипулацията. От друга страна, хората, които не подлежат на манипулативни действия от чужда страна, поставят лични граници и няма значение дали става въпрос за приятел, роднина, познат, колега, ако исканията към тях им създават дискомфорт, няма да се поколебаят да откажат.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase