Снимка: pixabay

Родителите са различни. Едни са строги, други смятат, че е достатъчно детето да е чисто и нахранено и т. н. Може би няма родител, който поне малко да не се съмнява в това дали добре изпълнява тази си роля. Ако и вие се съмнявате, че се справяте добре, вижте няколко знака, които ще ви убедят в обратното.

Детето ви споделя с вас

За децата е важно да могат да споделят за своите постижения, успехи и щастливи мигове. Но също толкова важно е да могат да ви разкажат, когато имат проблем. А знаем, че малките се нуждаят също като нас възрастните от някого, който няма да ги осъди, който ще ги изслуша и ако им е необходимо да им да де и съвет.

Не мислите, че добрите оценки са всичко

Когато детето ви получи слаба оценка в училище, то не трябва да се страхува да ви каже. От друга страна, ако е изплашено и се страхува от вашата реакция, то ще скрие. Добрите родители могат да обяснят на децата си, че е важно да полагат усилия в това да се справят добре в училище, да не изостават, да трупат ценни знания, и ако детето не се справя с някой предмет, определено ще потърсят решение, което да му помогне да повиши поне малко представянето си.

Уважавате личното му пространство

Може би няма родител, който да не го нарушава, съзнателно или не. Ето защо, ако във вашето семейство всеки уважава личното пространство на другия, значи се справяте добре като родител.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Коментари Напиши коментар

5

дъ бест фадър

преди 5 месеца

Първо му купихме таблет , за да спре да ми сменя каналите, а тази година "Алекса" , че да има с кого да говори и да не ме прекъсва и да не му пита про-100тии. Голяма работа е "Алекса- разкажи ми приказка, алекса - обади се на мишо, Алеска- пусни дисни чанъл. - Абе направо се родихме с майка му .

4

За съжаление,

преди 5 месеца

някои прос.то.вати хорица приемат като лична обида опитите на децата им да изразят собствено мнение или да настояват за лично пространство. Реакцията е, "Опитва се да ми се налага!" Следват неприятни родителски санкции, които отчуждават и озлобяват детето. Простоватият родител обаче не разбира това и повежда борба на живот и смърт да се наложи дори за дребни и незначителни неща. Ако детето му е вече в пубертета, отчуждението е необратимо. Ама как да обясниш всичко това на простоват комплексар?

3

Да се извини?

преди 5 месеца

Наша Пена с гордост заявява "Аз съм майка!" в случаите, при които се коментира някоя нейни непростима или трудно простима грешка. Мисли си, че след като е майка, всичко й е позволено. Дори когато е навредила на своето малко или пък вече пораснало дете - дори и тогава счита, че след като насила е наложила волята си, това е оправдано, защото си е мислила, че така е правилно. Детето гледа, слуша и решава, че щом е майка, значи постъпките й са оправдани и след време и то ще постъпва така.