Снимка: Istock

Всеки човек расте в различна среда. Някои са се радвали на безгрижно детство, докато за други, то е свързано предимно с негативни спомени. Хората с трудно детство донякъде са ощетени, но от друга страна имат редица предимства, в сравнение с други. Така например те биха могли да имат по-добра памет и да са съпричастни, емпатични. Кои други качества ги отличават от останалите хора?

Артистични умения

Историята познава много ярки примери за известни личности, които са имали трудно детство, но са станали известни благодарение на артистичните си умения. Учени от Калифорния правят интересно проучване, като анкетират 234 души с артистични професии като музиканти, танцьори, актьори, дизайнери и певци. Анкетата е относно тяхното детство, след което анкетираните са били разделени на 3 групи в зависимост от това колко трудно е било детството им.

В онази група, в която хората споделят, че са имали много трудно детство, оказва се са по-податливи на тревожност и срам. Любопитното е, че те са успели да се отдадат изцяло на изкуството, което им е помогнало да променят към по-добро своя живот.

Избор на "бърза стратегия"

Още нещо любопитно, което смятат западни учени базирайки се на наблюдения е, че хората, които са преживели значителни катаклизми в ранната си възраст, са склонни да взимат по-бързо решения в сравнение с другите.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase