Снимка: Istock

Според забавния сайт Bright Side основната дефиниция на самоконтрола, която психолозите дават, е „способността да се управляват собствените импулси, емоции и поведение за постигане на дългосрочни цели“.

Оказва се обаче, че липсата на самоконтрол, особено когато става въпрос за контролиране на емоциите ни, е по-често срещана и много хора се сблъскват с този проблем. Как да се научим да контролираме своите емоции? Вижте няколко стъпки.

Не забравяйте за усмивката

Според западно проучване, усмихвайки се в моменти, в които не ни е до това, може да помогне да „излъжем“ мозъка си, че сме щастливи. Не бива да забравяме, че усмивката винаги ни помага да изглеждаме по-привлекателни.

Съсредоточете се върху дишането си

В ситуации на напрежение е много важно да овладеем дишането си, за да овладеем себе си. Според германския учен Екхарт Толе, ключът към вътрешната трансформация е да живеем в настоящия момент. Затворете очи и обърнете внимание на дишането си, когато се чувствате напрегнати. Толе казва, че когато усетим дишането си, то е бавно и дълбоко, това намалява значително напрежението.

Заменете негативните навици с положителни

Това е навик, който се гради с усилия, но успеете ли с него, ще видите колко по-добре се чувствате. Имате например лош ден и ви се иска да хапнете нещо сладко или любимата пица, за да се почувствате по-добре. Вместо това отидете на йога, фитнес или друго забавно занимание. Ако ви се иска да си купите нещо, от което нямате реална нужда, отидете на разходка из природата, така няма да харчите излишно.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Коментари Напиши коментар

11

Потрес.бг

преди 5 месеца

Вашият сайт също е забавен понякога, също като забавния сайт Брайт сайд.

10

Ямболски цървул

преди 5 месеца

Негативните емоции не трябва да се подтискат.Когато съм ядосан -псувам.Така ми олеква.

9

Анонимен

преди 5 месеца

Passion haha