Снимка: Istock

Всеки малко или много има моменти, в които се колебае, изпитва несигурност. От друга страна, има хора, чиито действия са показател за ниско самочувствие. Поведението им, реакциите им в дадени ситуации са показател за това. Ето и няколко примера.

Прекалено сте позитивни

Въпреки че е важно за себе си да бъдем такива, както и за това да бъдем добре приети от околните, прекалената позитивност може да е прикритие на емоционална несигурност. Понякога хората, които изпитват несигурност, използват усмивката като отвличане на вниманието от нещо лошо. Например ако ваш приятел е имал лош ден, вместо да ви сподели, ще прикрие емоциите си зад приветливостта си.

Всеки път търсите перфектен резултат

Перфекционизмът в някои случаи също се смята за признак на ниско самочувствие. Когато някой рядко се чувства удовлетворен от себе си, не може да приеме постигнатите резултати, продължава да отделя време върху задачата, с която се е захванал била тя свързана с работата или почистване в дома, опитвайки се да постигне идеален резултат.

Склонни сте да обвинявате другите

Човекът с ниско самочувствие рядко вижда вината в себе си, без значение дали това се отнася до семейни въпроси, любовна връзка или работа. Такива хора обикновено са нападателни, обвиняват другите за собствените си провали, като им е невъзможно да признаят къде те са направили грешки или пък да се извинят.

Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Коментари Напиши коментар

10

Не сме зодии

преди 6 месеца

и нямаме самочувствие.

9

Учуден

преди 6 месеца

Нищо с нищо няма вярно в тез измислени точки?!Как може позитивността да се тълкува като ниско самочувствие?!Я си представи,че си пилот и самолета ти се гуца и ти за да прикриеш ниското си самочувствие,според матриалът по отгоре,излезеш и с трагична угрижена физиономия съобщиш на пътниците си,че трябва да се успокоят и че нещата може и да излязат на добър край?!Такъв пилот беше льотчика Радев!Демонстрираше самочувствие намръщен и отричащ всичко направено от ГЕРББ?!Да ви с,ра на новините?!

8

вЕрвайте ми

преди 6 месеца

И няма да отиде да купи вносна храна за котката, въпреки промоцията, която в момента рекламират. От проклетия няма да иде. И от ниско самочувствие!