Снимка: Istock

Какво според вас е емоционалната зрялост? Всъщност това е да знаете как да контролирате емоциите си, да умеете да поемате отговорност за грешките си, вместо да обвинявате другите, да можете да приемате чуждата гледна точка.

Дали всички възрастни са емоционално зрели? Разбира се, че и това се отразява много на взаимоотношенията им с хората, както и на тези с децата. Как се държат емоционално незрелите родители и дали вие сте такива, а може би вашите родители попадат в това определение? Повече вижте в следващите редове.

Могат да се грижат само за физическите нужди

Емоционално незрелите родители може да са отлични в това да осигурят основните нужди на своите деца, като дом, дрехи, храна, образование, да полагат грижи за тях, когато са болни. Но обикновено такива родители не са особено добри в това да оказват емоционалната си подкрепа.

В ситуации на напрежение или докато растат, децата попадат в различни ситуации, които може да им донесат много негативни емоции. Емоционално незрелите родители могат да отхвърлят тези чувства, защото не могат да разберат как едно дете, което е добре осигурено, може да има някакви проблеми.

Не знаят как да изразят чувствата си

Както им е трудно да разберат емоциите на своите деца, така на емоционално незрелите родители им е некомфортно да изразяват дълбоки емоции. Това може да се дължи на възпитанието, което те са получили от семейната си среда, особено ако в нея не се е говорело за емоциите, не са се споделяли. На по-късен етап от живота такива хора се страхуват да не изглеждат слаби и уязвими, ако се държат по-емоционално с децата си, дори в някои случаи с партньора си.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

 

Коментари Напиши коментар

4

МНЕНИЕ

преди 1 месец

Тази статия има нюанс на подтикване на деца към гей общество ?Трябва да се изтрие от Редактора .

3

Ю.Н. Харари

преди 1 месец

Затова децата трябва да се отглеждат от специалисти. Или колективно, както в кибуците. Евреите не са никак глупави, трабва да се учим тъкмо от умните. Да не говорим, че вече може да има деца с трима родители, а в близко бъдеще и с множество такива. Семейството в този му вид ще е просто спомен от мрачното минало. Харесва ни или не, светът върви с бързи темпове в тази посока. Само след 20-30 години ще бъде значително променен.

2

Петкова

преди 1 месец

Много се говори и пише за физическото мактретиране, но почти нищо за емоционалното. Родител, които осигуряват само това, което може да се купи с пари са емоционални насилници. Даже ако стане на въпрос за теми извън физиологичните потребности не вдяват за какво точно се говори.