Снимка: Istock

Ревността е едно от най-нормалните и често срещани човешки чувства, което се проявява най-вече спрямо половинката, но и в редица други случаи, касаещи близки и не толкова близки хора. Тя е тихият убиец на отношенията, най-вече ако е в особено големи размери.

Ревността може да се появи не само в личните отношения, но и в професионалните, в приятелските, семейните. За да се справите с нея, трябва да поработите над усъвършенстването на емоционалната си интелигентност, като най-напред разпознаете ревността, разберете механизмите ѝ и се научите да управлявате емоциите си.

При много хора ревността се проявява като завист. Ревността и завистта са много сходни емоции, но между тях все пак има съществена разлика. Когато изпитвате ревност, вие съзирате човек или обстоятелство да бъдете обичани, да получавате внимание, пълна отдаденост от партньора ви или друг човек в живота ви.

Когато изпитвате силна ревност, реакциите ви могат да доведат до влошаване на отношенията ви с човека, към когото изпитвате ревност, особено във връзката.

Ето някои начини да се справите с ревността и проявленията ѝ.

Признайте, че изпитвате ревност

Едно от най-трудните неща е да осъзнаете, че сте ревниви. Признаването на ревността пред самите себе си е първата стъпка към справянето с това отровно чувство. Преди всичко е важно да осъзнаете, че ревността не ви прави лош човек. Тя просто предизвиква лавинообразна поява на много широк спектър от емоции, които ви терзаят вътрешно, а в даден момент придобиват и външно проявление чрез реакции, думи. Отричането на факта, че ревнувате, ще ви попречи да се справите с това чувство, което ще отрови връзката ви с времето. Ще ви постави в омагьосан кръг, който ще доведе до ескалиране на напрежението между вас и партньора ви.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Коментари Напиши коментар

7

Анонимен

преди 1 година

Има мъже които дори не спят с жените си или ако спят трае макс. минута еднообразие това е при болшинството така, че изневярата е обоснована в такива случаи. Малко са тези на които им пука да задоволят жена си. Тя е тяхна собственост и е важна фасадата за пред другите да не разберат че нещо им куца. А тези властните ревнивци са психопати които трябва да се лекуват и бягайте веднага от такива.

6

България в Европа

преди 1 година

Моногамията сред хората е от 2 хиляди години с религиите. Преди това и мъжа и жената са били полигамни. Това с ревността е за болни хора и го има в арабският свят, Турция и у нас за съжаление. Всеки човек е свободен. Ако жена ти е решила да кръшка, ходи я спри. Както и ако мъжа ти не те иска. Какво джипиес ли ще му сложиш? И по-добре ли ще стане? В нормалният свят това отдавна е отживелица. Дано и ние скоро се попроменим. Анадола не е за пример. Европа е.

5

Георги

преди 1 година

Аз на моята жена съм и дал свободно. Да прави каквото си иска, само да внимава да не чуя нещо от други хора. Тогава ще стане лошо. Но тя пък излезе много сериозна. Гледайте си живота и не го мислете и мъжете и жените - живеем по един живот. Човек трябва да прави нещата които му носят удоволствие, стига да бе злепоставя половинката си