Снимка: iStock

Благодарение на диетичната култура, фитнес индустрията е пълна с дезинформация за това какво е необходимо, за да бъдете наистина здрави. И тъй като много спортни зали вече работят с намален капацитет, а повечето от нас все още не искат да посещават фитнеси заради пандемията, в интернет все повече се появяват домашни тренировки, виртуални фитнес класове и програми.

Но тъй като има толкова много противоречиви съобщения, може да е трудно да разберете какви видове упражнения ще бъдат полезни за вас и дали точно те ще ви осигурят желаните резултати. Затова на помощ идват няколко фитнес треньори и диетолози, които разбиват 10 мита за отслабването и тренировките, в които не трябва да вярвате.

Ето кои са те

1. Коремните преси са най-доброто упражнение за корем
Когато чуем думата „преса“, повечето от нас се сещат за корема. Именно затова коремните преси, които атакуват коремните мускули, са толкова популярно упражнение.

Истината: Трябва ви повече от коремни преси за стягане на корема
„Ще почувствате коремните си мускули най-стегнати, когато правите коремни преси, но за да имате стегнат корем, също така трябва да тренирате напречните коремни мускули, мускулите на таза, бедрата и долната част на гърба“, казва треньорката Мейв Макуен пред InStyle.

Някои от любимите ѝ упражнения за стегнат корем включват коремни преси в изправено положение, мост и планк. Според нея, коремните преси все още са едни от най-ефикасните упражнения, ако бъдат изпълнявани правилно, но все пак резултатът няма да дойде само от тях.

2. Може да загубите мазнини само в една част от тялото
Според треньорката Марги Клег, намаляването на мазнините в определена част на тялото е най-големият мит, който може да съществува във фитнес индустрията. Твърди се, че ако правите достатъчно упражнения за корем, ще премахнете излишната мазнина от тази зона, или пък ако се фокусирате върху вътрешността на бедрата, само те ще намалеят.

Истината: Не може да намалите само една част от тялото
„Губим мазнина от различни части на тялото с различна скорост и независимо колко много се опитваме, не можем да контролираме коя част от тялото ще отслабне първа“, категорична е Клег. Ако искате да се фокусирате само върху една зона, треньорката препоръчва да започнете добре подготвена кардио и силова програма. Съсредоточете се върху упражнения като клекове, напади и лицеви опори, които атакуват малки и големи мускулни групи.

3. За по-бърз прогрес, тренирайте всеки ден
Някои фитнес инфлуенсъри промотират мантрата „без почивка“. Но експертите казват, че тренировката всеки ден може да ви навреди повече отколкото да ви помогне.

Истината: Трябва да почивате

Тялото ви се нуждае от 24 до 72 часа, за да се възстанови от тренировка и именно тогава прогресът се случва. Според треньорката Емили Хътчинс, ако тренирате през този период, имате по-голям шанс да се контузите и да спрете развитието си. „Ако не си почивате и не се възстановявате правилно, тялото ви ще откаже“.

4. Дългите тренировки са ключът към целта
Според Райли О'Донъл, този мит произхожда от поверието „количество пред качество“. Той казва, че хората смятат, че повечето тренировки ще ги изстрелят към върха, но това не е точно така.

Истината: Кратките тренировки също вършат работа
С други думи, не трябва да прекарвате цял час в трениране всеки ден. „Ако правите упражнения в продължение на 30 минути, не се обвинявайте. Фокусирайте се върху качеството на тренировката и ще видите огромни промени във физическото и здравословното си състояние“, казва той пред InStyle.
 

Цялата статия можете да прочетете в Тialoto.bg

Източник: Tialoto.bg

Коментари Напиши коментар

52

Poto

преди 3 месеца

Някой написа, че намаляването на въглехидратите дава резултати, така е да но тялото ни страда и общо взето в залата нямаш сила за почти нищо. Всичко трябва да се прави умерено и да не го лишавате от необходимите му вещества. Що се отнася до коремните ,всеки в залата ще ви го каже и без да е фитнес гуру, правилно хранене, повече кардио и по две три упражнения след тренировка.. /това, че са комплекс от други групи е абсолютно вярно/

51

Анонимен

преди 3 месеца

А кат тоя батка на снимакта, пак ли станахте, само с разходка и баничка?

50

Анонимен

преди 3 месеца

До Христо - Ице - за да имаш плочки на корема, особено на 45 години, само с разходка и добра диета, е непостижимо за 95% от мъжете.