Снимка: Istock

Всеки има своите несигурности. Почти не съществува човек, който да не се съмнява в някоя от даденостите си, да се срамува, страхува да покаже слабостите си или да ги признае. Нормално е несигурностите да са част от личността ни и да се проявяват по различен начин.

Много хора бъркат добротата и учтивостта със слабост. Ако проявявате доброта в различните ситуации, това може да се възприеме от такива хора като слабост, от която да се възползват. Съществува тънка граница между това да бъдеш учтив и да уважаваш другите, и между това да не уважаваш себе си в стремежа си да угодиш на всички, да се харесаш на всички.

Кои са признаците и сигналите, които издават несигурност в себе си?

1. Пренебрегвате себе си, за да направите някой друг щастлив.

Това по правило не е лошо, особено ако се касае за човек, когото обичате и който е от близкото ви обкръжение. Ако обаче постоянно пренебрегвате себе си, за да му угодите, това може да е признак на токсична връзка. Това положение на постоянно лично пренебрегване от ваша страна показва неисгурност, от която другите се възползват и която ви кара да се чувствате депресирани.

2. Не харесвате тялото си.

Ако непрекъснато намирате несъвършенства по тялото си, заради които да се срамувате и да го криете, това показва вътрешна несигурност. За да се справите с това е важно да сте в мир с тялото си такова, каквото е. Приемете го и с времето ще започнете да се чувствате все по-добре в кожата си, а това личи и отвън.

3. Не изразявате мнение.

Ако се страхувате, че няма да бъдете разбрани правилно или че няма да ви харесват, ако мнението ви не съвпада с чуждото, това издава несигурност. Няма нищо лошо в това да покажете мнение, дори то да не съвпада с общото или с това на събеседника ви. Отстояването на мнението е признак на характер, което автоматично ви прави уважавана личност.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Коментари Напиши коментар

8

има6е

преди 8 месеца

един песторант водопада там се пла6та6е за изслу6ване

7

До Зори

преди 8 месеца

Онези, които са преуспели благодарение на своите лични качества и на труда си, ще те оценят и няма да те отритнат, ако изказваните от теб мнения са разумни. Наистина ще те отритнат самодоволните и високомерни дървени философи, получили позициите и парите си наготово и не положили през целия си живот никакви усилия за да постигнат нещо. Те считат, че средата им е тяхна неприкосновена територия и не бива да допускат там различните от тях, за да не им отнемат получените наготово привилегии.

6

Киро Рамбото

преди 8 месеца

Да четеш статии, по които да прецениш своите признаци на несигурност, е сигурен признак за такава.