Снимка: istock

Бащите са незаменими фигури в израстването на детето. Няма авторитет, който да замести мъжката фигура. Колкото и силна да е една майка, а знаем, че майките са способни на всичко в името на децата си, бащата е значим и незаменим в израстването и възпитанието на едно дете. Той може да даде много повече за развитието на детската психика, умения, разбирания, ценности, отколкото предполагаме.

Ролята на бащата се изразява в много аспекти. Според изследвания на Американската психологическа асоциация, бащината фигура има също толкова голямо и ценно влияние, както и майчината.

Защо ролята на бащата е от такова голямо значение за детското развитие?

Бащите влияят на отношенията на децата с половинките им в бъдеще

Когато бащата присъства изцяло в развитието на детето от раждането до съзряването му и му дава положителен пример за взаимодействието между мъжете и жените, този модел се пренася по-нататък в живота на детето. Той засяга всички видове връзки – интимни, приятелски, съпружески, даже и колегиални.

Ролята на бащата във възпитанието на детето

В много случаи жените са привлечени от мъже, които пресъздават максимално излъчването и държанието на бащите им. В тях те припознават грижата и опората, която са имали, докато са пораствали. Добрият бащин пример е формиращ за избора на момичетата по-нататък в живота им.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase