Снимка: istock

За нас всеки ден е различен, защото ни носи различни емоции, а има толкова много от тях. Емоциите, които изпитваме, оказват влияние върху начина, по който живеем и взаимодействаме с другите. В някои случаи дори ни водят и на базата на емоциите ние взимаме решения, създаваме възприятия.

През 70-те години на миналия век психологът Пол Екман идентифицира шест основни типа емоции, които според него са били универсално преживявани във всички човешки култури. Това са щастие, тъга, отвращение, страх, изненада и гняв, но на по-късен етап психологът разширява списъка с основните емоции, добавяйки гордост, срам, смущение и вълнение.

Психологът Робърт Плучик представя преди години „колело от емоции“. Според него емоциите могат да се комбинират, за да формират различни чувства, подобно на цветовете, които могат да се смесват, за да се създадат други нюанси.

Според теорията му по-основните емоции действат като градивни елементи, докато по-сложните, понякога смесени емоции, са комбинации от по-основните. Примери за основни емоции са радост и доверие, които могат да се комбинират, за да създадат любов.

Как можем да управляваме своите емоции?

Погледнете въздействието на емоциите си

Емоциите правят живота ни вълнуващ, уникален. Но има такива, които ако редовно изпускаме от контрол, могат да доведат до:

  • конфликт в отношенията;
  • трудности в любовната връзка;
  • проблеми в работата;
  • желание да използваме храна, алкохол, дори и други вредни вещества, за да управляваме своите емоции и други.

Определете какво чувствате

Това помага в контрола на емоциите, без да ги подценява или потиска. Разглеждаме в детайли ситуацията, търсим логично обяснение, а не заблуждаващо, за да сме по-малко разочаровани.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase