Снимка: istock

Няма точен момент, в който е добре да кажете „обичам те“. Когато сте в нова връзка е трудно да прецените кога е назрял подходящият момент. Чудите се дали не избързвате. Страх ви е да признаете истинските си чувства и това е нормално, защото не спирате да се питате дали партньорът ви ще отговори със същото. Тези страхове и стереотипи често ни пречат да бъдем искрени и да изразим онова, което усещаме.

Колко време е нужно да изчакате преди да кажете „обичам те“?

Всичко зависи от това какво означава това признание за вас. На някои хора им отнема месеци, дори години да признаят, че обичат някого. Изразяването на любовта е различно за различните хора. Голямо значение има това доколко сте сигурни как се чувствате и дали успявате да разграничите привличането от любовта и обичта, смята Карла Мари Манли, клиничен психолог, цитирана от mindbodygreen.com.

Тя смята, че някои хора използват тази фраза доста свободно, като не влагат дълбоки чувства. Други бъркат любовта с други чувства. Тези хора могат да кажат „обичам те“ още през първите седмици и месеци от връзката, без да осъзнават реалните си чувства.

Според данни на OKCupid, базирани на изследване върху 6000 души, 62% от хората смятат, че трябва да кажете „обичам те“ веднага щом го почувствате, докато 22% от хората смятат, че е добре да изчакате поне няколко месеца до това признание. Едва 3% смятат, че е добре да се изчака поне година, за да сте сигурни в чувствата си.

Изследванията показват, че на мъжете им отнема средно по около 3 месеца, за да кажат „обичам те“, докато при жените са нужни най-малко 5 месеца за това признание в любов.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase