Снимка: Istock

Пандемията може да е стресираща за всеки, включително и за децата, дори много често възрастните да не забелязват това. Ежедневието на децата във всяка възраст е изпълнено с много стресови ситуации, както при най-малките, така и в училищна среда. Невинаги детето може да изрази с думи чувствата си. В зависимост от чувствителността и емоционалността на детето проявленията на стрес могат да са много и различни. Родителите имат нелеката задача да забелязват това и да реагират, за да направят всичко възможно да облекчат стреса на детето.

Кои са признаците на стрес, които могат да се крият в поведението на детето?

Раздразнително поведение, включително и по-чести изблици на истерия и плач

Много често това се наблюдава при малки деца, но и по-големите ученици проявяват поведенчески промени вследствие на стрес. Ако забележите, че детето ви е станало по-раздразнително, често плаче или с нервност се отказва от това, с което се занимава в момента, това може да е симптом на натрупан стрес.

Детето често говори за това от какво го е страх, изразява притеснение

Ако детето може и иска да разкаже за страховете си, това е чудесен знак. Това означава, че то е успяло да определи какво го стресира и плаши, а това позволява на родителя да реагира по-лесно и адекватно. Когато детето се опитва да скрие страховете си и не осъзнава кои са източниците на стрес е много по-трудно да им се противодейства. Говорете открито с детето за неговите притеснения. Опитайте се да го успокоите, като му разясните механизмите за справяне със стреса. Ако се налага, допитайте се до специалист.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase