Снимка: Istock

Нарцисите имат огромно его, смятат се за божества и използват всяка възможност, за да накарат собствената им значимост да изпъкне пред другите. Те се нуждаят от възхищението на другите по всяко време. Когато говорим за нарциси мислим за тях като за възрастни хора, като забравяме, че те са били оформени като такива още в детска възраст. Голяма „заслуга“ за това имат родителите, които чрез допусканите грешки във възпитанието всъщност отглеждат нарциси.

Нарцистичните разстройства на личността се разглеждат като патология от психолозите. За да ги осъзнаем трябва да сме наясно с детското развитие и това как родителските модели влияят върху детската психика, формиране на поведенчески модели, себеуважение, самооценка, начин на общуване с околните.

Елинор Грийнбърг, психолог, автор, лектор и консултант по нарцистични разстройства обяснява пред сайта yourtango.com, че определени отношения родител-дете в детска възраст могат да причинят нарцистично разстройство на личността в зряла възраст. Тя споделя три сценария, които се потапят дълбоко в механизмите, по които разстройството се заражда и развива, като след това се пренася в поведението на човек като възрастен.

Първи сценарий: Родителски ценности

В тази ситуация детето се отглежда от родители, които награждават само високите постижения. Всичко в семейството при такива хора е въпрос на конкуренция. Семейното мото е, че ако не бъдеш най-добрият, изобщо не се брои дали си правил усилия. Любовта на родителите също е под условия, а не безусловна, както би следвало да бъде. Тоест, детето бива хвалено и подкрепяно само ако участва в училищен отбор и постига успехи, ако играе в училищна пиеса и обере овациите. Само в тези случаи родителите обсипват детето с похвали. Ако то не успее в дадено начинание бива определено като пълно разочарование.

Децата в такива семейства не се чувстват стабилни и обичани. Те са под напрежение винаги да успяват да заслужат одобрението на родителите си и така се приучават, че могат да постигат целите си на всяка цена без значение кого ще наранят и дали методите им са честни, стига да получат заветното „браво“. Такива деца нарциси се чувстват като най-добрите. Те се мислят за успешни и превъзхождащи останалите. Често реално това не е така и другите деца избягват контакт с тях, защото биват обиждани.

Повече може да прочетете в Az-jenata.bg

Коментари Напиши коментар

1

Анонимен

преди 1 година

Държавата БКП-ЛАЯНЯРИЯяяяяя е фрашкана с такива индивиди. Отгоре на всичко високите резултати са високи само по български "Стандарт"!