Снимка: Istock

Тийнейджърската възраст е труден период, който поставя пред истинско предизвикателство хиляди родители по света. Подрастващите деца започват да се борят за независимостта си, опълчват се на родителите си, преживяват депресивни състояния заради активното търсене на мястото си в социалната им среда, което поражда редица тревожности и безпокойства.

Юношите в тази възраст се затварят в себе си и много често поставят преграда между себе си и родителите си като форма на бунт.

Нормално е родителите да не знаят как правилно да реагират в тези ситуации. Възможно е да допуснат грешки, които да доведат до още по-голямото отдръпване на тийнейджърите и затрудняване на комуникацията с децата в тази трудна възраст.

Какво можете да направите като родител на дете в тийн възрастта? Как да го накарате отново да общува с вас открито?

Разказвайте откровено на детето си за вашето юношество

Децата в тази възраст живо се интересуват от преживяванията на родителите си на същата възраст. Те обичат да слушат историите на възрастните, да се сравняват с тях, да знаят, че и на родителите им са се случвали подобни неща, които вълнуват тях сега. Не се страхувайте да разкажете дори за нещата, с които не се гордеете, но без да ги давате за пример, а тъкмо обратното.

Задавайте отворени въпроси

С тези въпроси ще накарате детето да разказва повече. Не забравяйте да не оказвате натиск. Не го разпитвайте като детектив, а по-скоро го подканвайте да споделя. Избягвайте въпроси, които предполагат отговор с „да“ и „не“.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase