Снимка: istock

Никой родител не иска да вижда как детето му страда. Всеки иска да предпази любимата си рожба от провали, грешки, които могат да му донесат болка впоследствие. Затова едно от най-естествените неща, които родителите правят, е да предпазват децата си всячески от допускане на грешки. Напътстват ги, което е хубаво, но също така им дават ясни насоки как точно да действат, за да не се провалят в дадено предизвикателство. Често взимат решения вместо тях, за да им покажат кое е най-правилното в конкретния случай.

Тези родители не си дават сметка колко вреда всъщност нанасят на децата си. Вместо да ги предпазят, те без да искат блокират способността на детето да взима самостоятелни решения, да се справя само с проблемите и да излиза от критичните ситуации.

Защо е добре да оставите детето да се проваля понякога, за да се научи да се справя с всяка ситуация по-нататък в живота си?

Предпазвайки детето си от провали, вие му насаждате чувство за безпомощност

Казваме това с предварителната уговорка, че никой родител не прави лоша услуга на детето си умишлено и съзнателно. Ясно е, че родител без грешки няма. Също така е ясно, че и протективните родители, които постоянно предпазват децата си от грешки го правят, за да могат децата им да са щастливи.

Крайният резултат обаче не е този, който сте желали, ако и вие подхождате по този начин. Рискът детето ви да се чувства безпомощно в зрелия си живот, когато от него се очаква да взима самостоятелни решения, е голям. Често при деца на „родители-хеликоптери“, (както условно психолозите наричат протективните родители), порастват като несигурни личности, убедени, че техните решения никога не са правилните. Затова и имат постоянна нужда да се съветват с родителите си, от които да получат напътствия.

Такива деца имат ниско самочувствие, свръхкритични са към себе си, нямат вяра в собствените си умения, склонни са да правят компромиси в професионален и личен план, които в повечето случаи са в техен ущърб.

Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase